BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna engedélyt kaphat, hogy Oroszországot bombázza

Josep Borrell, az unió diplomáciai vezetője szerint meg kell találni az egyensúlyt az eszkalációtól való félelem és az ukrán védelmi igények között. Hollandia pedig felajánlotta egy Patriot-rendszer egy elemét.

Az ukránoknak joguk van oroszországi célpontokra csapást mérni Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint.

French and Ukrainain soldiers are seen during training in an undisclosed loaction in Poland on 04 April, 2024. The Senate on Tuesday overwhelmingly voted in favour of a bill that includes USD 61 billion worth of aid for Ukraine. The long awaited foreign aid bill was signed into law on Wednesday by President Biden months after it's initial proposal. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) ukrajna, háború, fegyver
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

 

A háborúban vissza lehet lőni akkor is, ha a másik oldal a saját területéről támad

A diplomata az uniós tagállamok hadügyminisztereinek tanácskozása előtt hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverek felhasználása oroszországi célpontok ellen tökéletesen lehetséges, abban nincs semmi ellentmondás. A főképviselő feltette a kérdést, hogy szabad-e védekezni azok ellen, akik saját területükről indítanak támadást.

Borrell szerint a tagállamoknak meg kell találniuk az egyensúlyt az eszkalációtól való félelem és Ukrajna védelmi igényei között, valamint teljesíteniük kell a megígért fegyverszállításokat. Kijev már többször kérte nyugati szövetségeseitől, hogy engedélyezzék az általuk küldött fegyverek felhasználását oroszországi célpontok ellen.

Nemcsak Magyarország védi a nemzeti érdekeit, de kell, hogy legyen arányosság az érdekvédelem módja és következménye között

A főképviselő kérdésre válaszolva felidézte, hogy korábban megállapodás született arról, hogy az Európai Békekerethez nyújtott magyar támogatást nem használják Ukrajna katonai támogatására. Ám Borrell szerint a magyar aggályok valójában nem a védelemre vonatkoznak, hanem az Ukrajnában jelen lévő magyar cégek gondjaira és a kárpátaljai magyarokra. Kifejtette, hogy 

ám szükséges azért valamiféle arányosságot tenni a nemzeti érdek védelmében tett lépések és azok következményei között.

A találkozóra érkezve Kajsa Ollongren holland hadügyminiszter felajánlott egy Patriot légvédelmi rendszerből egyes darabokat, valamint közölte, hogy több partnerrel szorosan együttműködve azon dolgoznak, hogy egy teljes Patriot-rendszert küldjenek Ukrajnába. A tárcavezető azt is elmondta, hogy hazája nem korlátozza az átadott fegyverek felhasználását, és reményének adott hangot, hogy más országok is így tesznek majd.

Az észt hadügyi tárcát irányító Hanno Pevkur szintén kifejezte reményét, hogy az Ukrajnának fegyvert adó országok nem kötelezik arra Kijevet, hogy hátrakötött kézzel harcoljon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.