BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 855. napja – Oroszország tízezer bevándorlót küldött a frontra

Drill of Territorial Defence Forces in Zaporizhzhia Region
Összefoglaló:

Oroszország közel tízezer olyan bevándorlót küldött a frontra, akik frissen kapták meg az állampolgárságukat. Az orosz hatóságok már így is mintegy 30 ezer új orosz állampolgárt fogtak el, akik el akarták vagy el is kerülték a kötelező sorozást – mondta Alekszandr Basztrikin orosz főnyomozó csütörtökön egy szentpétervári jogi konferencián. Basztrikin elmondta, hogy „tízezret közülük már a különleges katonai műveleti övezetbe küldtek” – írja a Bloomberg.

Drill of Territorial Defence Forces in Zaporizhzhia Region, Oroszország
Oroszország tízezer bevándorlót küldött a frontra / Fotó: NurPhoto via AFP

A főnyomozó elmondta azt is, hogy a bevetetteket olyan helyre küldték, ahol megerősített állásokat kell kiépíteniük. 

Az orosz hatóságok igyekeztek elkerülni a népszerűtlen mozgósítás második hullámát, 

miután 2022 szeptemberében 300 ezer orosz behívása pánikot és kivándorlást váltott ki az ország lakosságból. A hatóságok ehelyett jövedelmező szerződésekkel próbálták a fegyveres erőkbe csábítani az embereket. Az évente sorozott katonákat hivatalosan jelenleg sem küldik a háborús övezetbe.

Nem csak Oroszországban van besorozási káosz: 

Ukrajnában a korrupciót vizsgáló újságírókat rendszerint azonos séma alapján zaklatják, 

anonim Telegram-csatornákon terjesztenek róluk lejárató anyagokat, miközben a médiamunkásokat behívólevelekkel is igyekeznek sakkban tartani keleti szomszédunkban. Az ukrán kormány és a magas rangú tisztviselők arra használják a katonai behívókat, hogy elhallgattassák az újságírókat, az aktivistákat, a civil szervezeteket és a kritikus hangokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.