BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SPAIN - BALEARIC ISLANDS - MALLORCA - HERITAGE AND MASS TOURISM IN MALLORCA

Újabb meseszép helyről tilthatják ki a turistákat

Elegük van a goromba vendégekből a Baleár-szigeteken élőknek.

Évente majdnem 800 ezer turista látogat el a „spanyol Mikonosznak” is nevezett Binibeca Vell faluba a Baleár-szigeteken, ami egyszerűen már túl sok a helyiek számára. Nem is csoda, hiszen mindössze kétszázan élnek ott.

View of Binibeca Vell at dusk, Binibeca Vell, Menorca, Balearic Islands, Spain, Mediterranean, Europe (Photo by Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Mesébe illőként reklámozzák a turistáknak Binibeca Vellt / Fotó: AFP

A turistairodák mesevilágként reklámozzák a települést, amelynek építésében jelentős szerepet játszott Francisco Barba Corsini katalán építész. A munkájuk sikeres, hiszen rengeteg látogatót hoznak a faluba, 

a helybelieket azonban egyre jobban idegesíti a turisták gyakran igen udvariatlan és otromba viselkedése.

„Mindenki ide akar jönni, hogy fényképezkedjen – panaszkodott az AFP francia hírügynökségnek Oscar Monge, a helyi ingatlantulajdonosok által 1972-ben alapított egyesület vezetője. – Semmi bajunk a turizmussal, de néha olyan érzés, mintha a párizsi Disneylandben élnénk” – magyarázta a vendégeket tiszteletre és nyugalomra intő feliratok előtt.

Jöhet a teljes tilalom

A turisták egy része szemrebbenés nélkül sétál a falakon vagy mászik fel a tetőkre, benyit az otthonokba, hogy megnézze, ki lakik odabenn. Ebből annyira elegük lett a helyieknek, hogy látogatási korlátozásokat vezettek be, csak 11 és 20 óra között engedik be a turistákat a falu utcáira.

Hamarosan pedig még tovább mehetnek, 

augusztus 15-én ugyanis népszavazást rendeznek arról, hogy teljesen kitiltsák-e a látogatókat.

SPAIN - BALEARIC ISLANDS - MALLORCA - HERITAGE AND MASS TOURISM IN MALLORCA
A Baleár-szigetek többi lakójának is elege van a rengeteg turistából / Fotó: AFP

A javaslat természetesen vitát gerjesztett a településen, hiszen a turisták kitiltása egyértelműen negatív hatással lenne a helyi vállalkozásokra. Meg kell találni tehát a megfelelő egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy pénzt keressenek a turizmusból, de egyúttal azt is, hogy viszonylag zavarmentesen éljék az életüket.

Máshol is megelégelték a túl sok turistát

A probléma természetesen nem csupán Binibeca Vellt érinti, hiszen tavaly rekordot jelentő 17,8 millió turista érkezett az 1,2 millió lakosú Baleár-szigetekre. Az idén pedig az előrejelzések szerint újabb csúcsot döntenek.

„A Baleár-szigetek elérte tűrő- és befogadóképességének határát” – nyilatkozta a múlt héten Marga Prohens, a tartomány néppárti kormányzója, aki szerint figyelembe kell venni a „negatív társadalmi hatásokat”, hogy a turizmus összeegyeztethető legyen a lakosok életével.

Mallorcán is tüntettek a túl sok turista ellen / Fotó: AFP

A csoporthoz tartozó három legnagyobb szigeten – Mallorcán, Menorcán és Ibizán – május végén tömegek vonultak az utcákra a túlzott turizmus megfékezését követelve, a „szigeteink nem eladók” szlogennel. A szigeteken a túl sok turista miatt váltak megfizethetetlenné az ingatlanárak a helyiek számára, lakhatási válságot okozva.

A hatóságok már léptek

A növekvő elégedettség különböző intézkedések meghozatalára kényszerítette a hatóságokat. Mallorca és Ibiza több településén megtiltották például az alkoholárusítást a boltokban este fél tíz után, valamint az utcai alkoholfogyasztást.

Mallorcán a sziget fővárosának polgármestere azt is tervezi, hogy megtiltja új szálláshelyek létesítését és korlátozza az üdülőhajókon érkezők számát, míg Ibizán, a németek turistaparadicsomában a partihajókra vonatkozó szabályokat akarják szigorítani.

A tartományi kormányzat felállított egy szakértőkből álló bizottságot is, hogy 

a hosszú távú megoldások reményében „útitervet” dolgozzon ki a szigetcsoport számára.

Bár a törvényhozók és a helyiek is úgy érzik, hogy bizonyos korlátozásokra szükség van, nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt egy olyan régióban, amely bevételének 45 százalékát a turizmusból szerzi.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.