BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Biden

Biden: KGB-ügynök-kora óta ismerem Putyint

Az egyre komolyabb szellemi kihívásokkal küzdő amerikai elnök most Putyinról mondott valami nehezen hihetőt. Biden közölte, hogy még a KGB-s időkből ismeri az orosz elnököt.

Az 1980-as évek közepén Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin egy ismeretlen, de feltörekvő KGB-tiszt volt a 30-as évei elején, az akkor 42 éves Joe Biden pedig Delaware állam szenátoraként tevékenykedett. 

Biden
Putyin és Biden 2021-ben Svájcban – 40 éves ismeretség? / Fotó: AFP

A hidegháború még javában tartott akkoriban, így a vasfüggöny korában meglehetősen kevés volt a kapcsolat a nyugati tisztviselők és a Szovjetunió képviselői között. Ugyanakkor a most 81 éves Joe Biden a következőket nyilatkozta az ABC-nek: 

Több mint 40 éve ismerem őt. 40 éve aggaszt. Nem egy tisztességes ember. Egy diktátor.

Tekintettel e bizarr állítás nyilvánvaló lehetetlenségére, a Kreml pénteken így reagált: 

Gyakran nehéz felfogni, hogy Joe Biden amerikai elnök mire utalhat kijelentéseivel.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője gúnyos hangnemben kijelentette: 

Néha csak csodálkozni lehet, hogy az amerikai elnök mire gondol, többek között akkor is, amikor arról beszél, hogy negyven éve ismeri Putyint.

A moszkvai sajtó munkatársai állítólag hangosan felnevettek, amikor Peszkov ezt követően megjegyezte, hogy 

az amerikai elnök nyilvánvalóan visszapörgette az időt, hogy megértse, mit csinált Putyin negyven évvel ezelőtt. Nagyon mély analitikus következtetéseket lehet levonni arról, hogy Biden hogyan ismerhette meg őt [akkoriban].

(Delaware-i szenátorként csak úgy ismerhette, ha esetleg a KGB beszervezte volna, feltehetően erre utalt Peszkov – a szerk.)

A „diktátor” megjegyzéssel kapcsolatban pedig Peszkov azt mondta, hogy Putyin „nem reagál és nem is fog reagálni” az olyan sértésekre, mint amilyeneket Biden most közvetített, továbbá meglepődését fejezte ki, hogy ilyen „retorikát és ilyen kifejezéseket alkalmaznak egy államfővel kapcsolatban”.

Biden önellentmondása

Biden zavaros állítására reagálva Larry Boorstein politikai kommentátor rámutatott, hogy „Vlagyimir Putyin 1975-ben végzett a Leningrádi Állami Egyetem jogi karán. Még abban az évben belépett a KGB-be, és 1985-ben Kelet-Németországba vezényelték. Biden 1968-ban végzett a Syracuse jogi karán. Nem valószínű, hogy útjaik 40 évvel ezelőtt keresztezték egymást”.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.