BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Following Biden's order to restrict asylum migrant deportation continues by border patrols in California

Biden migrációs terve bukásra van ítélve, de ez is a célja

A választások előtt az amerikai elnök rájött, hogy mégis le lehet zárni a határt. Biden azonban egy olyan rendeletet adott ki, amelyet a bíróságok a választások után jogellenesnek tudnak majd nyilvánítani.

Joe Biden amerikai elnök a héten egy olyan rendeletet adott ki, amely néhány menedékkérő kivételével minden bevándorló előtt lezárja az Egyesült Államok déli határát – ezt a lépést azonban már Donald Trump is megtette, ám a bíróságok pár hónap alatt megakadályozták. A választások előtt a demokraták a legnagyobb sebezhetőségüket próbálják lefedni, de a kampánytrükk túlságosan átlátszóra sikerült – írta a Bloomberg.

Following Biden's order to restrict asylum migrant deportation continues by border patrols in California
Biden rendelete végre lezárná a határt, de csak átmenetileg, a választásokig / Fotó: Katie McTiernan / Anadolu via AFP

A bevándorlás komoly problémává vált Biden számára, aki kétségbeesetten próbálja utolérni Trumpot az elnökválasztási versenyben: az illegális migránsok kiváló fegyvert adnak ellenfeleinek, ráadásul az ezzel járó bűnözés, a munkaerőpiac gyengülése és a megnövekedett kormányzati kiadások is tovább csökkentik az esélyeit.

Négy év tétlenség után, pár hónappal a választások előtt lezárni a határt látványos politikai húzás lett volna, ám a lépés célja is egyértelművé vált a szavazók számára.

A demokraták számára a rendelet erkölcsileg és jogilag is aggályos lehet. Ha megvalósulna, megtagadná a menedékjogot rengeteg embertől, akiknek eddig kérdés nélkül osztogatták, és szinte biztosan jogellenes, mivel a bíróságok Trump hasonló rendeleteit már egyszer kidobták a kukába.

A bevándorlás kezelése döntheti el az amerikai választást

A Reuters-Ipsos felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 54 százaléka – a republikánusok 77 százaléka és a demokraták 34 százaléka – ellenzi az országba évente beengedett bevándorlók számának növelését.

A bizonytalan választók számára azonban ez nagyszerű hír, mivel a migráció – legálisan és illegálisan is – hatalmas problémává vált a lakosság számára. Ha az amerikai elnök végre tenne is ez ellen valamit, akkor sokan úgy dönthetnek, hogy megérdemli a szavazatukat.

Azonban ha a szövetségi bírák következetesek, akkor megakadályozzák Biden tervének hatályba lépését, mivel Trump hasonló próbálkozása egyszer már elbukott. Ám valószínűleg ez az eredmény a Biden kormány célja, amire sok republikánus politikus és kommentátor is felhívta a figyelmet:

a határ lezárása valójában pont addig él, amíg a demokrata elnök meg nem szerzi a billegő szavazatokat.

Bár kicsi rá az esély, de lehetséges, hogy a Fehér Ház valóban a migránsválság megoldása mellett döntött, és ezzel a rendelettel előlegeznének meg egy nagy méretű kongresszusi törvénycsomagot. Ez azonban nem számít, ha Trump és támogatói meg tudják győzni a szavazókat arról, hogy a lépés nem több, mint olcsó kampányhúzás, amelyet a választások után egy mozdulattal el lehet törölni.

A republikánusok egyhangúan ellenzik Biden bevándorlási törvényét

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke egy közös nyilatkozatban kijelentette, hogy ennek a szenátusi törvényjavaslatnak a jelenlegi formájában történő bármilyen mérlegelése időpocsékolás, és felszólítja szenátortársait, hogy ők se fogadják el a javaslatot.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.