BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsaptak a közel ezer embert megkárosító internetes csalókra

A csalók a közösségi médiában adtak fel hirdetéseket, majd előre elkérték a jelentkezőktől a termék vételárát, esetenként annak egy részét vagy a szállítási költséget.

Közel ezer embert megkárosító internetes csalókat fogtak el Heves vármegyében – közölte az illetékes rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Soltész Bálint tájékoztatása szerint az ügyben még 2022 végén indult eljárás a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon, majd a nagyszámú sértett miatt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot alakított.

Hacking, conceptual illustration
internetes csaló
A csalók közel ezer embert vertek át / Fotó: Science Photo Library via AFP

A szerteágazó adatgyűjtés során a rendőrök csaknem ezer embert hallgattak ki, akiket ugyanazzal a módszerrel csaptak be – ismertette a szóvivő. A gyanútlan károsultak a közösségi médiában feladott játékkonzol- vagy szerszámgéphirdetésre jelentkeztek, majd a termék vételárát, esetenként annak egy részét, olykor csak a szállítási költséget előre átutalták. A meghirdetett terméket azonban végül egyikük sem kapta meg.

A kiberbűnözők is készülnek a foci-Eb-re: mutatjuk, hogy kerülhetjük el a bajt

A Tét te vagy – ezzel a címmel indul tájékoztató kampány a nagy nyári sportesemények alatti online csalásokkal kapcsolatban.

Az eljárás ideje alatt öt huszonéves gyöngyösi és visontai fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként, a banda két vezetőjével szemben letartóztatást, illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság – közölte Soltész Bálint, aki elmondta: a gyanúsítottak egymást segítve adták fel a valótlan hirdetéseket, eleinte saját profiljaik és bankszámláik használatával, később közeli hozzátartozóik közösségimédia-fiókjait is jogosulatlanul igénybe véve.

Az eddigi adatok alapján a feltételezett elkövetők több mint nyolcmillió forint kárt okoztak a sértetteknek. A 934 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, négyrendbeli pénzmosás és más bűncselekmények miatt lefolytatott eljárást a rendőrség befejezte, az iratokat a napokban megküldte az ügyészségnek – tette hozzá.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.