BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
British Prime Minister David Cameron talks to US President Barack Obama on the telephone from his office in Downing Street on November 8, 2012 in London, England. The Prime Minister congratulated President Obama on his re-election victory.  AFP PHOTO/POOL/ Peter Macdiarmid (Photo by PETER MACDIARMID / POOL / AFP)

Csőbe húzták David Cameront

Az orosz telefonbetyárok ezúttal David Cameron brit külügyminisztert tréfálták meg, aki így érzékeny információkat árult el többek közt Donald Trumpról, a NATO belügyeiről és Kazahsztán félelméről.

Újabb befolyásos embert húzott csőbe a két orosz komédiás, a Vovan és Lexus művésznevű Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov. A telefonbetyárok célkeresztjébe ezúttal David Cameron brit külügyminiszter, volt miniszterelnök került: elhitették vele, hogy Petro Porosenko volt ukrán államfővel beszél. A politikus számos érzékeny információt adott ki az oroszoknak. 

Az orosz telefonbetyárok ezúttal David Cameron brit külügyminisztert tréfálták meg. 
British Prime Minister David Cameron talks to US President Barack Obama on the telephone from his office in Downing Street on November 8, 2012 in London, England. The Prime Minister congratulated President Obama on his re-election victory.  AFP PHOTO/POOL/ Peter Macdiarmid (Photo by PETER MACDIARMID / POOL / AFP)
Az orosz telefonbetyárok ezúttal David Cameron brit külügyminisztert tréfálták meg / Fotó: Peter Macdiarmid / Pool / AFP

A telefonbetyárokkal folytatott beszélgetéséből maga David Cameron hozott nyilvánosságra 15 percet. Az utcán készült felvételből kiderül, hogy Cameron meg volt győződve arról, hogy a 2014–2019 között elnöklő Porosenkóval beszélget az orosz komédiások helyett.

Cameron az ál-Porosenkónak elmonda, hogy Ukrajnát nem hívják a NATO júliusi ülésére, mivel az Egyesült Államok ezt ellenzi, és véleménye szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ezt a döntést tiszteletben kellene tartania.

A brit külügyminiszter arról is beszélt, hogy

az Egyesült Államok nem fogja támogatni Ukrajna NATO-csatlakozását a csúcson, és azt tanácsolja az ukrán vezetőknek, hogy a NATO-n belüli belső konfliktusok elkerülésére elégedjenek meg az erős támogató nyelvezetekkel, ahelyett, hogy a tagságot sürgetnék.

A beszélgetésben szó esett többek közt a donyecki és a harkivi régióbeli harcok állásáról és arról, hogy Kijev túl későn kap pénzbeli és fegyveres támogatást Amerikától az oroszok elleni honvédő háborújához.

Cameron kijelentette, hogy „nagyon aggasztó, hogy az amerikai segély ennyire későn érkezett meg”, valamint hogy szerinte Németország többet tehetne Ukrajna megsegítéséért.

Vovan és Lexus, azaz Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov komédiások
Vovan és Lexus, azaz Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov komédiás / Fotó:  Yuri Kadobnov / AFP

A konzervatív párti külügyminiszter igyekezett megnyugtatni a volt ukrán elnöknek hitt komédiásokat, hogy az Egyesült Királyság mindig is lelkesen támogatta Ukrajnát, és ez akkor is így lesz, ha a parlamenti választásokon a Munkáspárt kerül hatalomra.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy francia csapatok indulhatnak Ukrajnába, Cameron azt mondta, hogy „nagyon örül” a franciák lelkesedése miatt, de óva intett attól, hogy nyugati csapatokat vessenek be, mivel az új célpontot jelenthet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

David Cameron megpróbálta meggyőzni Donald Trumpot

A brit miniszter azt is megemlítette, hogy közös vacsorán próbálta befolyásolni Donald Trumpot arra, hogy ő is támogassa Ukrajnát. Mint mondta, „az volt a célom, hogy meggyőzzem őt, hogy ne zárja el a pénzt Ukrajnától”.

A felvételen Cameron arról is beszélt, hogy Trump kezdetben félreértette Putyin ambícióit. A miniszter szerint az amerikai politikus azt gondolta, hogy az orosz elnök csak a Krím félszigetre és a Donbászra vágyott. Szerinte 

meg kell értetni Trumppal, hogy nincs könnyű alkupozíció, mivel Putyin sokkal többet akar.

A volt szovjet térségre rátérve Cameron azt mondta, hogy a volt szovjet tagköztársaság, Kazahsztán meg van győződve arról, hogy Putyin abból az országból is hasítani akar egy szeletet Oroszországnak. Felidézte beszélgetését a kazah külügyminiszterrel, aki szerint 

az ukránok Kazahsztánért halnak meg.

A miniszter a beszélgetés végén idegessé vált, miután hiába érdeklődött Porosenko hogyléte és holléte felől. Mint kiderült, akkor már sejtette, hogy nem az ukrán politikussal beszélget, és ezt azonnal jelentette a brit nemzetbiztonsági hivatalnak (FCDO). 

A hivatal a Daily Mailnek azt válaszolta, hogy a beszélgetés hetekkel korábban történt, és azért hozták nyilvánosságra, hogy mindenkit figyelmeztessenek az ilyen becsapásokra, főként, hogy az orosz titkosszolgálatok bevett módszere a megtévesztés.

Az orosz komikusok korábban megtévesztették Recep Tayyip Erdogan török elnököt és Elton Johnt is.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekinthetik meg.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.