BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: újabb áldozatot szedett az Európai Parlamenti voksolás, lemondott Donáth Anna

Lemondott Donáth Anna a Momentum pártelnöki posztjáról. Döntését a siralmas Európai Parlamenti választási eredménnyel indokolta. A Momentum a voksoláson egyetlen EP-mandátumot sem tudott megszerezni. Fekete-Győr András bejelentette, hogy ismét ringbe száll a párt vezetéséért.

Lemond a Momentum pártelnöki pozíciójáról Donáth Anna. Fekete-Győr András már jelezte is, visszatérne a párt élére.

EP2I9088
Donáth Anna
Újabb áldozatot szedett az Európai Parlamenti választás: lemondott Donáth Anna / Fotó: Teknős Miklós

A Momentum elnöke hétfőn egy Facebook-posztban jelentette be, hogy lemond a párt vezetéséről. Döntését azzal indokolta, hogy a Momentum nem szerepelt jól az Európai Parlamenti választáson, amiért vállalnia kell a felelősséget.

Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc 

– írta a posztban Donáth Anna.

A párt az EP-választáson a szavazatok 3,7 százalékát tudta megszerezni, ami azt jelenti, hogy a 21-ből egyetlen mandátumot sem kaptak. Az előző 5 éves ciklusban 2 helye volt a Momentumnak az Európai Parlamentben.

A voksoláson 

  • a Fidesz kapta a szavazatok 44,6 százalékát, ami 11 helyet számukra az EP-ben, 
  • a második helyen a Tisza párt futott be 29,7 százalékkal, ami 7 helyet ér,
  • a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek koalíció 2 EP-mandátumot szerzett, 
  • a Mi hazánk Mozgalom pedig 1-et.

Fekete-Győr András ismét ringbe száll

Donáth Anna lemondását követően a párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András jelezte, hogy újra jelentkezik a Momentum vezetői pozíciójáért.

A tegnapi választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének 

– írta Fekete-Győr András a Facebookon.

Az ismét ringbe szálló politikus emellett azt is kiemelte, hogy 

a 2024-es Európai Parlamenti választáson a Momentum 3,7 százalékkal több szavazatot kapott, mint amennyi voksuk volt a párt megalakításakor. 

Fekete-Győr András kijelentette:

Nem félek a kihívástól.

Választások 2024: ők képviselhetik Magyarországot az új Európai Parlamentben – lista

Az EP-választás jogi eredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 28-án. Néhány politikus, például Magyar Péter és Toroczkai László ugyanakkor már jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát, helyettük a listán szereplő más jelölt mehet Brüsszelbe és Strasbourgba.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.