BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Választások 2024: A hatodik lövés is eldördült – még a merénylet ellenére is vesztett Robert Fico pártja

Ugyan a Robert Fico elleni merénylet megdobta a Smer népszerűségét, de az ellenzéki Progresszív Szlovákia nagyobb arányban növelte a szavazatainak számát. Magyar párt idén sem jut Szlovákiából az Európai Parlamentbe, viszont feltűnt egy új, radikális jobboldali erő.

A Progresszív Szlovákia (PS) 27,8 százalékkal hat EP-képviselői helyet szerzett, míg Robert Fico pártja, a Smer 24,8 százalékkal a második lett. A Smer ezzel öt mandátumhoz jutott, és jelentősen javította 2019-es eredményét, akkor ugyanis a pártalakulat 15,7 százalékkal két politikust küldött az Európai Parlamentbe.

Fotó: AFP

Ugyan a Fico elleni merénylet megdobta a Smer népszerűségét, de a PS nagyobb arányban növelte a szavazatainak számát. A tavaly ősszel még a parlamentbe se jutó, a Mi Szlovákiánk Néppártból kiváló radikális jobboldali Republika 12,5 százalékkal két parlamenti helyet szerzett. A Peter Pellegrini alapította Hlas (7,2 százalék) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (7,1 százalék) egy-egy képviselőt delegálhat.

Az Új Szó felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy idén sem szerepelt sikeresen a választáson a magyar képviselet. A Magyar Szövetség 3,9 százalékot ért el, a párt nagyjából 57 ezer szavazatot szerzett. A magyar formáció elődpártja, a Magyar Koalíció Pártja 2019-ben még csak pár száz szavazattal, 4,96 százalékos eredménnyel maradt el a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöbtől.

A merénylet rányomta a bélyegét a kampányra

Az 5,4 milliós országban a Robert Fico ellen május közepén elkövetett merénylet megtörte a kampányt. A kormányfő heteken át életveszélyes állapotban volt, miközben a pártokat önmérsékletre szólították fel. Fico a lövöldözés után rögzített első videójában ellenzéki aktivistának nevezte a merénylőt, aki őt politikai nézetei miatt akarta megölni. 

A 71 éves elkövető, Juraj Cintula indítékaként annyit közölt, hogy nem volt megelégedve a kormány politikájával. A miniszterelnök szövetségesei a szlovák ellenzéket és a médiát okolták a merényletért, miközben pártja, a Smer a súlyosan megsérült vezetőt helyezte a kampány középpontjába. Ellenben az ellenzék szerint a kormánynak a támadás jó alapot ad arra, hogy félreállítsa a független intézményeket, amelyek ellenőrzik a hatalmat.

A szlovák kormányfő politikája jócskán megváltozott az elmúlt években. Évekkel ezelőtt támogatta Szlovákia uniós integrációját és az euró bevezetését, majd – miután lemondatták a miniszterelnöki posztról – nagy váltást hajtott végre. A pandémiához kapcsolódó korlátozások és a migráció elleni támadásai miatt hamar népszerű lett, különösen a vidéki szavazók körében.

Ficót tavaly választották újra kormányfőnek, a kampány központi témája a migráció és az Ukrajnának nyújtott segítség volt. Mióta ismét hatalomra került, a kritikusai szerint a korrupció elleni harc gyengítésére törekszik, amit a politikus következetesen tagadott.

Választások 2024: Szakad az euró, brutális mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Hónapok óta nem volt ilyen gyenge az euró: a közös európai valuta 0,5 százalékkal 1,073-ig esett a dollárral szemben a kora reggeli órákban, a nyugati tőzsdék pedig egyöntetűen hatalmas mélységből indították a napot. Az EP-választások okozta bizonytalanság minden fronton hatalmas csapást mért a tőkepiacokra.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.