BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Figyelmeztet a WHO: csaknem kétmilliárd embert fenyegetnek súlyos betegségek

Ha folytatódik a trend, egyre többen akasztják szegre a sportfelszerelésüket.

A világon mintegy 1,8 milliárd embert fenyeget rákbetegség, agyvérzés, demencia és cukorbetegség veszélye, mert nem mozognak eleget – figyelmeztetett szerdán kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az elmúlt években, 2010 és 2022 között 5 százalékponttal, 31 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik egyáltalán nem sportolnak.

A The Lancet Global Health című szaklapban megjelent tanulmányt a Deutsche Welle internetes oldala ismertette. Ebből kiderült, hogy a nők 34, a férfiak 29 százaléka „lusta”, de vannak olyan országok, amelyekben 20 százalékpontos a különbség a két nem között ezen a téren.

A jelentésből kiderült az is, hogy a felnőttek között a hatvan felettiek a legkevésbé aktívak. A magyar felnőtteknek például a fele sosem sportol.

Ha a trend folytatódik, akkor

2030-ban már a Föld népességének 35 százaléka nem mozog majd eleget.

Cardio,Training.,Close,Up,Of,Energetic,Fit,Sportsman,Spending,Morning
A WHO emlékeztet, hogy testmozgással sok betegség megelőzhető / Fotó: Shutterstock

„A fizikai tétlenség csöndes fenyegetés a globális egészségre, jelentősen hozzájárul a krónikus betegségek jelentette teherhez. A világ sajnos nem a megfelelő irányban halad” – jegyezte meg az eredménnyel kapcsolatban Ruediger Krech, a WHO egészségmegelőzési osztályának vezetője.

A nem fertőző betegségek kockázata pedig csökkenthető „a testmozgás elérhetővé, megfizethetővé és élvezetessé tételével” – tette hozzá.

Mit javasol a WHO?

A WHO szerint „fizikai aktivitásnak minősül minden mozgás”,

beleértve többek között a két buszmegálló közötti sétát és a házimunkát is. A szakértők heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgást javasolnak, az előbbi lehet nagyon élénk séta, takarítás – például ablakmosás vagy felmosás –, az utóbbi túrázás, kocogás vagy lapátolás.

Senior,Man,Using,Walking,Frame
A WHO jelentése szerint a hatvan felettiek közül különösen kevesen mozognak / Fotó: Shutterstock

Az aggasztó eredmények ellenére néhány országban a javulás jelei mutatkoznak. A tanulmány kimutatta, hogy a világ országainak csaknem felében tapasztalható volt némi javulás az elmúlt évtizedben, és 22 országot azonosítottak, amelyek valószínűleg elérik azt a globális célt, hogy 2030-ra 15 százalékkal csökkentsék az inaktivitást, ha a tendencia ugyanilyen ütemben folytatódik.

A gazdag országokban jobb a helyzet

A magas jövedelmű országok viszonylag jobban állnak, ott csökkent az inaktívak aránya, de még mindig nem lehetnek elégedettek.

A WHO 2022 októberében adta ki az első globális jelentést a fizikai aktivitásról, és a helyzet akkor még nem tűnt ennyire rossznak. Akkor arra számítottak, hogy 2020 és 2030 között majdnem 500 millió ember betegszik meg, lesz például elhízott, szív- vagy cukorbeteg, és ez évente 27 milliárd dolláros költséget jelentett volna – az összeg azonban az akkori előrejelzés szerint 2030-ra eléri a 300 milliárd dollárt.

Két éve még a vizsgált 194 országnak nem egészen a felében irányult országos politika a testmozgás elősegítésére, de csak 40 százalékukban működött, és csak 30 százalékuk rendelkezett nemzeti fizikai aktivitási irányelvekkel minden korcsoport számára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.