BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
France, Loire-Atlantique, Guerande peninsula, Mesquer, Sorlock beach (Photo by GUIZIOU Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Van még egyáltalán holtszezon a turizmusban?

Egész évben egyre zsúfoltabbak a népszerű turistacélpontok világszerte.

A koronavírus-járvány, az évekig tartó bezártság és az otthoni munkavégzés elterjedése megváltoztatta az utazási szokásokat világszerte. Egyre többen és többen utaznak, szinte már meg sem lehet különböztetni a főszezont a többitől.

France, Loire-Atlantique, Guerande peninsula, Mesquer, Sorlock beach (Photo by GUIZIOU Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
A turizmusban szinte már nincs is főszezon, annyi a vendég egész évben / Fotó:  AFP

Ez egyre nagyobb problémát okoz a népszerű turistaközpontokban, naponta érkeznek hírek arról, hogyan próbálnak küzdeni a túl sok vendég ellen. A Kanári-szigeteken tömegek tüntettek, Amszterdamban megtiltották új szállodák építését, Japánban pedig mesterséges akadályokkal gátolják a Fudzsi fényképezését, mert nem bírnak a tömeggel.

A számok határozzák meg a csúcsidőszakot

„Egyre nagyobb a globális turistaforgalom” – ismerte el a CNN-nek Olivier Ponti, a spanyol utazási adatelemző ForwardKeys igazgatója. 

Még mindig van pár csúcsszezon, és ezek nagyon forgalmasak, de a többi időszak is egyre inkább az

– tette hozzá.

A cég legutóbb három népszerű nyaralóhelyet vizsgált, hogy megállapítsa, melyik a főszezon: Thaiföldet, Hawaiit és a Maldív-szigeteket. A látogatók éves számát elosztották 12-vel, és kiderült, hogy több mint 7-7 százalékuk érkezett az országba a korábban elő- vagy utószezonnak minősülő hónapokban is. „Egyszóval ezeken a helyeken már nincs holtszezon” – foglalta össze Ponti az eredményt.

A view of the Saint Peter's Basilica after Palm Sunday mass at Saint Peter's Square in Vatican on March 24, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A klímaváltozás megváltoztatja az utazási szokásokat / Fotó: AFP

A klímaváltozás a legfőbb faktor

A legtöbben úgy határozzák meg a holtszezont, hogy akkor a legpocsékabb az idő az adott helyen, vagyis nem érdemes odautazni. 

A klímaváltozás azonban újradefiniálta a pocsék idő fogalmát, hűvösebb éghajlatú helyekre űzi a turistákat.

Ezt erősítette meg a nemzeti turisztikai szervezeteket tömörítő Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission – ETC) által tavaly nyáron, a brutális hőhullám idején készített felmérés, amelyből kiderült, hogy az előző évhez képest 10 százalékkal visszaesett azoknak a száma, akik június és november között terveztek a Földközi-tenger térségében pihenni, és majdnem 8 százalékukat aggasztja az extrém időjárás a kontinensen.

A hőhullámok pedig idén is folytatódnak a dél-európai országokban, az érdeklődés ezért egyre inkább az északiak, például Dánia és Svédország felé irányul.

Aki ragaszkodik a főszezonhoz, az tömegre számítson / Fotó: AFP

A klímaváltozás Ázsiában is hatással van a turistaszezonokra. Nepálban például erősebb a monszun, gyorsabban olvad a hó és a gleccserek, gyorsabbak a hegyi patakok, ezért bizonyos turistaútvonalak egyszerűen már nem, vagy csak rövidebb ideig használhatók.

A főszezonnak azért megvannak az előnyei

Megvannak azonban az előnyei annak is, ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy főszezonban utazzon. Elsősorban az infrastruktúrát illetően: több helyen a légi járatok és a vonatok ilyenkor gyakrabban járnak – vagy csak ilyenkor járnak. A holtszezonban sok helyen korlátozott ideig vannak csak nyitva a boltok és éttermek, esetleg teljesen be is zárnak, miután lement a legnagyobb roham.

„Ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy akkor utazzon, amikor arra a legtökéletesebb az időjárás, akkor igen, ezért felárat fog fizetni. A másik felár, amelyet fizetni fog, az a tény, hogy a hely zsúfolt lesz, és mindenhol sorok és sorban állások várnak rá, és nehezen tud majd foglalást szerezni” – mondta az amerikai hírtelevíziónak Ged Brown, a kimondottan holtszezonbeli utazásokra specializálódott Low Season Traveller tulajdonosa.
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.