BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BARDELLA, Jordan

Le Penék nem lépnek át bizonyos vörös vonalakat Ukrajnában

A radikális jobboldal tovább növelte előnyét. A Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés toronymagasan vezet a francia választások első fordulója előtt.

A legfrissebb felmérések szerint változatlanul a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (NT) számíthat a legtöbb szavazatra, még tovább is növelte az előnyét, méghozzá elsősorban Emmanuel Macron elnök centrista blokkjának rovására. Közeleg a francia választások első fordulója.

francia választások
Bardella növeli a Nemzeti Tömörülés előnyét a francia választások előtt / Fotó: Mohamed Badra / EPA / MTI

Az Elabe közvélemény-kutatása szerint a párt a szavazatok 36 százalékára számíthat a vasárnapi első fordulóban. A második helyen az újonnan alakult baloldali szövetség, az Új Népi Front áll 27 százalékkal, Macron Reneszánsza pedig 20 százalékkal a harmadik. Nagyjából hasonló eredményt mutatott az Ipsos hétvégi felmérése is, 

  • az NT náluk 35,5,
  • az Új Népi Front 29,5, 
  • a Reneszánsz pedig 19,5 százalékon áll.

Ami különösen meglepő, hogy 

a választók már a Nemzeti Tömörülésben bíznak a leginkább, ha a gazdaságról és a költségvetésről van szó.

Ehhez hozzájárult, hogy a párt visszavonta radikálisabb tervei egy részét, és felelősségteljes fiskális politikát ígér – a franciák pedig hisznek neki.

Bardella meghúzta a határt Ukrajnának

A parlamenti választás várható kimenetele pániküzemmódban tartja nem csupán a hagyományos pártokat és a francia elitet, hanem Franciaország szövetségeseit is. Az utóbbiak attól tartanak, hogy Marine Le Pen pártjának hatalomra kerülésével megváltozik Franciaország külpolitikája, Ukrajna elveszíti egyik legerősebb európai szövetségesét.

Suresnes, 2024. június 18.Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévő Valerien-hegyen 2024. június 18-án. 84 évvel ezelőtt ezen a napon Charles de Gaulle francia tábornok felhívást intézett honfitársaihoz a BBC brit közszolgálati rádióban, hogy vegyék fel a harcot a megszállókkal és a nácikkal tűzszünetet kötő Vichy-kormánnyal szemben. De Gaulle hamarosan megkezdte a katonai ellenállás megszervezését, a Szabad Francia Erők felállítását.MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin
A választás után az új kormány nem tartja be Emmanuel Macron elnök Ukrajnának tett minden ígéretét / Fotó: Ludovic Marin / AFP / EPA / MTI

Jordan Bardella, az NT elnöke, Franciaország valószínű következő kormányfője igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, biztosítani az ország partnereit, hogy szembe fog szállni Oroszországgal, és elkötelezett Kijev támogatása mellett – bizonyos határig.

A francia választások miatt Macron visszatáncol ígéreteitől

Emmanuel Macron elnök az utóbbi időben engedélyt adott Kijevnek, hogy orosz területet célozzon francia rakétákkal, vadászgépeket ígért, és csapatok küldése mellett is kardoskodik. Ezekre az ígéretekre reagált Bardella a hét elején.

„Nem áll szándékomban megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket, és ártani a hitelességünknek egy olyan időszakban, amikor Európa ajtajánál háború dúl” – jelentette ki.

Ám Macronnal ellentétben Bardellánál van egy határ, amelyet kormánya nem lép majd át.

„Bár támogatom, hogy továbbra is segítsük Ukrajnát logisztikai és védelmi felszerelésekkel, az én vörös vonalam továbbra is a nagy hatótávolságú rakéták vagy bármilyen katonai felszerelés, amely eszkalációhoz vezethet. Ez alatt értek bármit, ami közvetlenül orosz városokat támadhat” – idézte a szavait a Reuters.

Kizártnak nevezte azt is, hogy francia katonákat küldjenek Ukrajnába.

Macron nem léphet a parlament nélkül

A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy bár államfőként Macron irányítja a választás után is a francia külügyi és védelmi politikát, szüksége van a parlament jóváhagyására Ukrajna pénzügyi támogatásához, mivel a költségvetést a képviselőház fogadja el.

November 26, 2023, Bakhmut, Ukraine: A mortar is fired at Russian forces in the Bakhmut region. Soldiers with the 56th brigade continue to work on the Bakhmut frontline with Russia as winter approaches. When Russia invaded Ukraine two years ago, the resistance mounted by the country's military and overwhelming Western support for Kyiv, along with some military overreach by Moscow, raised hopes that Ukraine's outnumbered and outgunned army could fight back the invading forces. Fast forward two years and hopes of a Ukrainian victory look diminished and increasingly hollow, as do Western pledges to support Ukraine ''for as long as it takes.'' On the battlefield the front-lines have been static for months, save for recent gains that have been made by Russian troops in the east. While the fortunes of war are unpredictable, some political analysts note that Russia holds a lot of the cards as to what happens next, as does the West. Welcome to 'WATCH YOUR SIX'
A Nemzeti Tömörülés nem akarja eszkalálni az ukrajnai háborút / Fotó: Madeleine Kelly / Northfoto

A Nemzeti Tömörülés blokkolhatja a jövőbeni fegyverszállításokat is, mert azokhoz meg a kormányfő és az illetékes tárcavezetők felhatalmazása szükséges.

A párizsi törvényhozás ráadásul még nem ratifikálta a márciusban aláírt, tíz évre szóló védelmi együttműködést Ukrajnával, amelynek keretében Párizs hárommilliárd eurós katonai segítséget ígért Kijevnek az idei évre. (Egy euró 394,8 forint.)

Bardella kiáll Oroszország ellen

Elsősorban külföldön komolyan aggódnak a Nemzeti Tömörülés hatalomra kerülése miatt azért is, mert Le Pen a múltban többször elismerte, hogy csodálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és Moszkva is igyekszik udvarolni az európai radikális jobboldalnak, hogy megossza a kontinenst.

Bardella ebben a kérdésben is igyekszik megnyugtatni a szövetségeseket. 

Többdimenziós fenyegetésnek látom Oroszországot Franciaországgal és Európával szemben is

– jelentette ki. „Oroszország ma kihívást jelent a francia érdekeknek. Hónapok, évek óta ezt teszi történelmi befolyási övezetünkben, Afrikában, a Fekete-tengeren és a tengerentúli területeinken. Rendkívül éberen fogok figyelni Oroszország, de a világ bármely más állama vagy hatalma által megkísérelt beavatkozásra is” – tette hozzá.

A Nemzeti Tömörülés bele akar szólni a biztosválasztásba

Az Európai Unió vezetői a héten próbálnak dönteni a szervezet vezető pozícióiról, de a Nemzeti Tömörülés is bele akar szólni a játékba. Bardella szerint a párt már „vizsgálja”, hogy kit támogassanak a francia biztosi posztra, ha többséget szereznek a törvényhozásban.

Az új biztosnak ugyanis „igazodnia kell ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az Európai Bizottságon belül megvédjünk bizonyos francia érdekeket”, jelentette ki hét eleji sajtótájékoztatóján.

A helyzetet nehezíti, hogy nem teljesen világos, ki mondja ki a végső szót a biztos ügyében; Bardella szerint ez a kormány kell legyen, Macron szerint viszont ő – emlékeztetett a Politico.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.