BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalosan is megválasztották Mark Ruttét a NATO főtitkárának

Az észak-atlanti szövetség élén Rutte október 1-jén váltja Jens Stoltenberget. A NATO-ban hasonló döntéseket csak egyhangúlag hozhatnak meg a tagok.

Hivatalosan is megválasztották a NATO főtitkárának Mark Ruttét szerdán, miután a döntés formalitássá vált azt követően, hogy Rutte utolsó riválisa, Klaus Iohannis a múlt héten visszalépett a jelöltségtől.

nato, mark rutte
Fotó: AFP

A jelenleg holland miniszterelnök Rutte október 1-jén váltja Jens Stoltenberget a szövetség élén, aki tíz évig vezette a szervezetet – idézi fel a Reuters. Amikor Rutte tavaly kifejezte érdeklődését a pozíció iránt, gyorsan elnyerte több kulcsfontosságú NATO-tag támogatását, köztük az Egyesült Államokét, Nagy-Britanniáét, Franciaországét vagy épp Németországét.

Megválasztása mégsem ment teljesen simán, hiszen több kelet-európai ország is amellett érvelt, hogy a szervezet új vezetőjét a régióból kellene kiválasztani. Stoltenberg üdvözölte a holland politikust utódaként, akit elkötelezett transzatlantistaként, erős vezetőként és konszenzusépítőként írt le.

Stoltenberg, majd később Rutte is ígéretet tett Magyarországnak, hogy a döntés támogatásáért cserébe hazánk kimaradhat Ukrajna katonai támogatásából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.