BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilaria Salis antifasiszta aktivista 35 millió forint tartozást halmozott fel

Egy milánói ingatlan kezelője 35 millió forintnak megfelelő összeget követel Ilaria Salistól. Az antifasiszta aktivista a vád szerint három évig lakott egy ingatlanban a Via Borsin, és 90 ezer euró hátralékot halmozott fel. Salis eddig azt állította, hogy senki nincs, aki igazolná, hogy valaha is élt ebben a lakásban. Egykori szomszédja most megtette.

Szomszédja buktatta le Ilaria Salis, aki eddig tagadta, hogy abban a milánói ingatlanban élt volna, amelynek a tulajdonosa 90 ezer eurót (35 millió forintot) követel a nőtől. Az antifasiszta aktivista a vád szerint 2020-ban költözött be a Via Borsi 14. szám alatt található tanácsi épületbe, és tetemes hátralékot halmozott fel.

Ilaria Salis
antifasiszta aktivista
Ep-képviselő
Szomszédja 2023 februárjában látta utoljára Salist, amikor kivitte a szemetet / Fotó: AFP

Ilaria Salis azóta európai parlamenti képviselő lett, miután a Zöldek és Baloldal Szövetsége nevű párt jelölte őt a választáson. Ennek csak az volt a célja, hogy kiszabadítsák a Magyarországon letartóztatott aktivistát, aki állítólag 2023 februárjában kétszer is részt vett fasiszták elleni támadásokban Budapesten.

Salist felbujtóként helyezték vád alá, egy ideig börtönben volt, majd házi őrizetbe került. A bűnügyi felügyelet alól 2024. június közepén szabadult. Az EP-választáson Salis 175 ezer szavazatot szerzett, így beülhet az uniós parlamentbe.

Salis tagadja, hogy tartozna a Via Borsi ingatlannak a pénzzel, állítása szerint ő nem lakott Milánóban – írta meg az olasz Libero Quotidiano. A védekezésben azt is hozzátette, hogy nincs senki, aki bizonyítani tudná, hogy valóban élt volna abban a lakásban. Most viszont kiderült, hogy az újdonsült EP-képviselő mégis élt a kérdéses ingatlanban, legalábbis egykori szomszédja azonosította.

Salis nagyon rendes lány volt, kedves volt a lányommal, még húsvéti tojást is adott neki. 2023 januárjában vagy februárjában láttam utoljára, amikor kivitte a szemetet 

– mondta a szomszéd. Salist 2023 februárjában tartóztatták le Magyarországon az antifasiszta támadások miatt.

Választások 2024: EP-képviselő lett a Magyarországon házi őrizetben tartott antifa aktivista

Magyarországon bűnügyi felügyelet alatt áll, Olaszországban viszont európai parlamenti mandátumot szerzett Ilaria Salis. Az olasz nőt még 2023 februárjában fogta el a magyar rendőrség, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett gyűlölet-bűncselekmények és testi sértés miatt. A bíróság elrendelte Salis letartóztatását, és az ügy elsőrendű vádlottja lett. Óvadék fejében azonban büntetőfelügyelet alá helyezték, házi őrizetből védekezhet. Ilaria Salis ügye felkavarta az olasz közéletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.