BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
India miniszterelnöke és a kormányzó Bharatiya Janata Párt vezetője, Narendra Modi köszönti támogatóit, miközben részt vesz egy roadshow-n a választási jelölési papírjainak benyújtásának előestéjén Varanasiban

Modi lehet a befutó az indiai választáson

Az előrejelzések szerint az Narendra Modi, India miniszterelnöke által vezetett Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) nagy többséget szerezhet az indiai választáson.

Az exit pollok szerint az 543 fős alsóházban akár kétharmados többséget is szerezhet Narendra Modi az indiai választáson, s így megnyílna a lehetősége az alkotmánymódosításra. Az NDA 353 mandátumhoz jutott a 2019-es általános voksoláson, most 353 és 401 közötti számot jeleznek előre. A Rahul Gandhi kongresszusi pártja által vezetett ellenzéki INDIA szövetség az előrejelzések szerint 125 és 182 közötti helyet szerezhet.

India miniszterelnöke és a kormányzó Bharatiya Janata Párt vezetője, Narendra Modi köszönti támogatóit, miközben részt vesz egy roadshow-n a választási jelölési papírjainak benyújtásának előestéjén Varanasiban
Narendra Modi magabiztos az indiai választások kimenetelét illetően / Fotó: AFP

 

Tévedni szoktak

A közvélemény-kutató ügynökségek által végzett exit pollok eredményessége azonban Indiában erőteljesen megkérdőjelezhető, gyakran tévednek, amit némiképp megmagyaráz az ország mérete és sokszínűsége. Modi mindenesetre bizakodó, olyannyira, hogy a végeredmény ismerete nélkül kijelentette:

India népe rekordmértékben voksolt az NDA-kormány újraválasztására, az INDIA pedig nem találta meg a választókat.

Másképpen látja a helyzetet a legnagyobb ellenzéki erő. Supriya Shrinate, a Kongresszus közösségimédia-vezetője a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy „ez egy kormányzati exit poll, és érezzük, hogyan állunk, ezért nem lesz kevesebb mandátumunk 259-nél”.

Mikor lesz eredmény?

Csaknem egymilliárd ember szavazhatott Indiában az április 19-én kezdődött, és sok helyen rekkenő nyári hőségben tartott hétszakaszos választáson.

A választási bizottság június 4-ig számolja meg a szavazatokat, és aznap várható az eredmény is.

A 73 éves Narendra Modi győzelmével csak a második olyan miniszterelnök lesz a függetlenségi vezető, Dzsavaharlal Nehru után, aki három egymást követő ciklusban nyert. Modi újraválasztási kampányát 

  • az elmúlt tíz évebn elért eredményeire összpontosítva kezdte, 
  • majd a fejlődés bemutatása után 
  • a nagy ellenzéki erő lejáratására koncentrált. 

Fő üzenete az volt, hogy a kisebbségi muszlimokat képviselik.

Az ellenzék ezzel szemben cselekvési programok mellett kampányolt, és arra fókuszált, hogy Modi diktatórikus hatalma alkotmánymódosítással fenyeget. 

Felmérések szerint a többségi, 1,4 milliárd lakosú hindu ország szavazóit leginkább a munkanélküliség és az infláció érdekli.

Piaci elemzők úgy vélik, fontos lenne folytatni Modi növekedésközpontú politikáját.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.