BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump és Biden ma a kamerák előtt esik egymásnak – milliók várják a korai összecsapást

Hónapok óta üzenget egymásnak a jelenleg hivatalban lévő elnök, Joe Biden és republikánus kihívója, Donald Trump. A jelöltek általában ősszel csapnak össze először, de most előrehozták az eseményt, amivel több évtizedes hagyományt törtek meg.

Ma este tartják az első nyilvános vitát Joe Biden és Donald Trump között Atlantában, kevesebb mint öt hónappal a november 5-i voksolás előtt. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg hivatalban lévő elnök és közvetlen elődje továbbra is szoros versenyben áll egymással, a voksolás pedig néhány ingadozó államban dőlhet el, így a felek igyekeznek ott is meggyőzni az állampolgárokat.

President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN
Trump visszavágna a négy évvel ezelőtti vereségért / Fotó:  Brendan Smialowski és Jim Watson / AFP

Az első elnökjelölti vitákat általában az őszi hónapokban, szeptemberben és októberben tartják, most azonban a két politikus egy valamiben egyetértett: előre kell hozni az eseményt. Biden kérésére csak kétszer csapnak össze a felek, a következő szópárbajra szeptemberben kerül sor. A mostani vita 90 percig tart két reklámszünettel és közönség sem lesz.

Biden és Trump beleegyezett abba, hogy mikrofonjuk el lesznek némítva, amikor a másikuk beszél, így nem tudnak egymás szavába vágni. Az eseményt szervező CNN nem hozta nyilvánosságra a témákat, de számos felmérés szerint az amerikaiakat a gazdaság és a megélhetési kérdések érdeklik a legjobban, így a jelölteket biztosan megkérdezik a gazdasági programjukról. A szintén fontosnak számító bevándorlás és a közbiztonság is garantáltan szóba kerül.

A geopolitikai feszültségek miatt a külpolitika sem lényegtelen.

A feleknek várhatóan Tajvan és Kína, valamint az izraeli és az orosz-ukrán háború kapcsán is ki kell fejteniük véleményüket. Európából nézve Kijev további támogatása az egyik legérdekesebb téma. A két politikus zűrös ügyekkel is odaszúrhat egymásnak: Trumpot elítélték, mert dokumentumokat hamisított egy vele intim viszonyba került pornósztár elhallgattatására irányuló kifizetés eltussolása érdekében.

Ugyanakkor az elnök fiát, Hunter Bident fegyvertartási ügyben marasztalták el és adócsalás miatt is bíróság elé áll ősszel. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy a jogi ügyek felemlegetéséből egyik fél sem profitálna és emiatt nem erőltetik a témát. A felek utoljára négy éve csaptak össze, a 2020-as első vita káoszba fulladt, az új szabályokkal talán elkerülhetőek az akkori kaotikus események.

Az Egyesült Államokban az elnökjelöltek közötti szópárbaj a Super Bowl után a második legnézettebb műsornak számít. A 2020-as elnökválasztás első, Trump és Biden közötti vitáját több mint 73 millióan nézték élőben, az viszont nagy kérdés, hogy az új időpont miatt most mennyien lesznek kíváncsiak a showra.

Trump: hiába ítélték el, készülnek a visszatérésére a tőkepiacok

Donald Trump az első olyan volt elnökké vált, akit bűncselekmény miatt elítéltek. A Wall Street szerint azonban korai lenne leírni, újabb Trump-érára készülnek a tőkepiacok. A befektetők úgy vélik, hogy Trump győzelme fellendítheti a részvénypiacot és erősítheti a dollárt. Ám az általa javasolt vámok és a meghosszabbított adócsökkentések felpörgethetik az inflációt, amit Biden levert.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.