BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 239 napja – Netanjahu bízik az összes túsz hazatérésében

Banjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök, Izrael, Hamász, háború
Összefoglaló:

„Az izraeli kormány egységes abban a szándékban, hogy minél előbb hazajuttassa a túszainkat, és a cél elérésén dolgozik – áll Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának közleményében. A miniszterelnök felhatalmazta a tárgyalókat, hogy tegyék közzé a cél elérése érdekében körvonalazott tervet, ugyanakkor kitart amellett, hogy a háború nem ér véget, amíg a célját el nem éri, beleértve valamennyi túsz visszatérését és a Hamász katonai és kormányzati képességeinek a felszámolását – közölték.

Banjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök, Izrael, Hamász, háború
Netanjahu a kongresszusban mondhat beszédet / Fotó: Gil Cohen-Magen / MTI / EPA / AFP

Az amerikai képviselőház és a szenátus vezetői meghívták Netanjahút, hogy mondjon beszédet a kongresszusban – jelentette be Mike Johnson, a képviselőház elnöke. A látogatás időpontját még nem egyeztették.

A kongresszusban külföldi vezetők által mondott beszéd az Egyesült Államok közeli szövetségesei számára fenntartott ritka megtiszteltetés. Benjámin Netanjahu már három ilyen beszédet mondott, a legutóbbit 2015-ben.

Biden: itt az ideje lezárni a háborút

Ideje, hogy véget érjen a háború – jelentette ki pénteken Joe Biden amerikai elnök az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktussal kapcsolatban. A Fehér Házból közvetített beszédében Biden leszögezte, hogy a palesztinok a földi poklot élték át, és túl sok civil vesztette életét.

Az amerikai elnök tudatta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő, melynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt nem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. 

Netanjahu: egész Izrael ellen irányul az elfogatóparancs

Szerinte így néz ki az új antiszemitizmus, amely a nyugati egyetemi kampuszokról a hágai bíróságra költözött.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.