BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat jelölt indulhat az iráni elnökválasztáson

Kizárták a versenyből a populista volt államfőt.

Az Őrzők Tanácsa hat jelöltet hagyott jóvá vasárnap, így ők indulhatnak a június 28-án rendezendő választáson. Ezzel megkezdődhet a mindössze kéthetes választási kampány.

Memorial of late Iranian President Ebrahim Raisi
Ebrahim Raiszi halála miatt kell elnökválasztást tartani Iránban / Fotó: Middle East Images via AFP

A választásra Ebrahim Raiszi halála miatt rendezik; az iráni elnököt és külügyminiszterét szállító helikopter május 19-én zuhant le. Az Őrzők Tanácsa keményvonalas vallási vezetőkből és jogtudósokból áll, akiket a 85 éves Ali Hámenei ajatollah felügyel.

A tanács ismét kizárta a versenyből Mahmud Ahmadinezsád volt elnököt,

aki 2005 és 2013 között állt az ország élén, és elnöksége vége felé feszültté vált a kapcsolata Hámeneivel. A jelöltek között szerepel a parlament keményvonalas elnöke, nincs azonban köztük változatlanul nő, sem olyan valaki, aki radikális változásokat sürgetne az ország irányításában.

A véres kezű volt polgármester lehet a befutó

A legismertebb induló Mohammed Bager Kalibaf, Teherán 62 éves volt polgármestere, aki 

közeli kapcsolatokat ápol a Forradalmi Gárdával, volt annak tábornoka is.

Ellene szól azonban, hogy részt vett az 1999-es egyetemista tüntetések erőszakos leverésében és állítólag engedélyt adott éles lőszer használatra a diákok ellen 2003-ban is, amikor országos rendőrkapitányként szolgált.

2005-ben és 2013-ban is indult az elnökválasztáson, 2017-ben pedig Raiszi javára lépett vissza.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a síita teokrácia nyilvánvalóan azt reméli, hogy a választásokat könnyedén lebonyolítja, miután a legutóbbi szavazásokon rekordalacsony volt a részvétel, és továbbra is nagy a feszültség az ország gyorsan fejlődő nukleáris programja, valamint az Izrael és a Hamász közötti háború miatt.

A kampány során várhatóan öt élő tévévitát rendeznek a jelöltek között. Egyelőre a jelöltek egyike sem állt elő konkrét programmal, bár mindegyikük azt ígéri, hogy javítani fog az ország gazdasági helyzetén, amely súlyossá vált a nyugati szankciók miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.