BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joe Biden meglepő törvénnyel állt elő az illegális bevándorlók megsegítésére

A bejelentett új politika szerint azok az illegális munkavállalók, akik már tíz éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, most már legálisan dolgozhatnak. Joe Biden új törvénye ötszázezer háztartást érint.

Joe Biden új politikát jelent be, amely több százezer, okmányokkal nem rendelkező bevándorlót menthet meg a deportálástól. Bidennek hatalmas fejfájást okozott a bevándorlás kérdése, és a közelmúltban átfogó végrehajtó intézkedést hozott az Egyesült Államok és Mexikó határára érkező rekordszámú illegális bevándorló megfékezésére.

fegyver, biden
Joe Biden meglepő törvénnyel állt elő az illegális bevándorlók megsegítésére / Fotó: AFP

A Fehér Ház úgy véli, hogy több mint 500 ezer háztartást fog érinteni az új törvény, 

amely lehetővé teszi a legális munkavállalást azoknak, akik legalább tíz éve tartózkodnak az Egyesült Államokban. 

Biden megfogadta, hogy méltányosabbá és igazságosabbá teszi országa bevándorlási rendszerét, a közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy ez a téma sok választó számára a legfontosabb kérdés. A Fehér Ház szerint a törvény 50 ezer 21 év alatti fiatal számára lesz előnyös, akiknek valamelyik szülője egy amerikai állampolgárral kötött házasságot – számolt be a BBC.

A jogosultaknak három évük van arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kérjenek, és jogosultak lesznek hároméves munkavállalási engedélyre. A Fehér Ház úgy véli, hogy az eljárásra jogosultak átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, többségük Mexikóban született. 

A Fehér Ház azt is tervezi, hogy megkönnyíti és felgyorsítja a vízumkiadási eljárást 

azon magasan képzett, okmányokkal nem rendelkező bevándorlók számára, akik az Egyesült Államok egyetemein szereztek diplomát, vagy akik állásajánlatot kaptak a szakterületükön.

Joe Biden amerikai elnök június elején még olyan rendeletet adott ki, amely néhány menedékkérő kivételével minden bevándorló előtt lezárta az Egyesült Államok déli határát – ezt a lépést azonban már Donald Trump is megtette, ám a bíróságok pár hónap alatt megakadályozták. Négy év tétlenség után, pár hónappal a választások előtt lezárni a határt látványos politikai húzás lett volna, ám a lépés célja is egyértelművé vált a szavazók számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.