BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mostantól a szaloncukor és a kocsi is hungarikumnak számít – mutatjuk a friss listát

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom is.

Új elemekkel bővült a hungarikumok listája, a Hungarikum Bizottság döntésével 

92-re emelkedett a Hungarikumok Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon. 

„A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat” – mondta Nagy István agrárminiszter kedden, a Hungarikum Bizottság ülésén, ahol három elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A,Famous,And,Popular,Hungarian,Christmas,Chocolate,Candy,Called,Szaloncukor.
Fotó: Shutterstock

A kedden meghozott döntések értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi, egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikum lett a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a 19. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó – olvasható az agrárminisztérium közleményében. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.