BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Group,Of,Climber,Reaches,The,Summit,Of,Mountain,Peak.,Nepal,

Mount Everest: nagy titkokra derülhet fény, olvad a jég és a hó – előkerülnek az eltűnt hegymászók

Több száz eltűnt hegymászót rejt a világ legmagasabb hegye. A globális felmelegedés most megmutatja, hol vannak a Mount Everest halottjai. Lehozni őket azonban nem egyszerű. De szükség van rá, mert a csúcsok nem válhatnak temetőkké.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten a klímaváltozás miatt egyre vékonyabbá válik a hó- és a jégréteg – hívja fel a figyelmet a Yahoo. 

Group,Of,Climber,Reaches,The,Summit,Of,Mountain,Peak.,Nepal,
Összeszemetelték a hegymászók a Mount Everestet.
Mount Everest: titkokra derülhet fény, olvad a jég és a hó – előkerülnek az eltűnt hegymászók / Fotó: Shutterstock

A lap azt írta, hogy több száz hegymászó holtteste kerülhet elő, akik az elmúlt évtizedekben „meghaltak álmukat kergetve, hogy feljussanak a világ legmagasabb hegyére”. Az idén is sokan törtek a Himalája 8848 méteres csúcsára, de volt egy csapat, amely azért vállalta az életveszélyt, hogy holttesteket hozzon le.

Ötöt találtak a Lhotse és a Nuptse csúcsán. A személyazonosságokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, már csak azért sem, mert ahhoz a csontokat kell először azonosítani. Rakesh Gurung, a nepáli idegenforgalmi hivatal munkatársa elmondta, hogy két holttestet előzetesen ugyan azonosítottak, de a hatóságok részletes vizsgálatokra várnak a végleges megerősítéshez. A testek jelenleg a fővárosban, Katmanduban vannak, azokat, amelyeknél lehetetlen a beazonosítás, valószínűleg elhamvasztják.

Miért kell lehozni a halottakat a Mount Everestről?

A misszió résztvevői már-már embertelen körülmények között tettek meg minden, hogy kiszabadítsák a holttesteket. „A globális felmelegedés hatásai miatt a néha hegymászók, de a szemét is egyre jobban láthatóvá válnak” – mondta Aditya Karki, a nepáli hadsereg őrnagya, aki a 12 katonából és 18 hegymászóból álló csoportot vezette.

Az 1920-as években indult expedíciók óta több mint 300 ember vesztette életét a hegyen, csak ebben a szezonban nyolc.

Sok holttest maradt még a hegyeken. Nem mindenki örül, hogy a régen eltűnt hegymászók most előkerülnek. A holttestek látványa ugyanis rontja a hegymászás üzletét, de negatívan hathat az éppen a csúcsokat támadó expedíciók teljesítményére is. Pláne, hogy sok holttest még mindig majdnem úgy néz ki, mint a halál pillanatában: ép a teljes felszerelés.

A holttestek kimentése drága. Egyetlen testet lehozni több ezer dollárba kerül, és akár nyolc személyre is szükség van hozzá. Nem véletlenül, hiszen egy holttest súlya meghaladhatja a 100 kilogrammot, és 8000 méteres magasságból kell levonszolni. Ebben a zónában pedig az ember fizikai terhelhetősége durván leromlik.

Eltűnt hegymászók: nagy titkokra derülhet fény

Egyes vélemények szerint azonban ezt mindenképpen meg kell tenni, mert ha továbbra is hátrahagyják a szerencsétlenül jártakat, akkor a hegyek temetőkké válnak. „A hegyek annyi lehetőséget adtak nekünk, hegymászóknak. Úgy érzem, hogy vissza kell ebből adnunk nekik, el kell távolítanunk a szemetet és a testeket, hogy megtisztítsuk a hegyeket” – érvelt az egyik serpa.

Ráadásul nagy titkokra derülhet így fény, ahogy erre volt már példa. George Mallory, a brit legendás hegymászó holttestét, aki 1924-es csúcskísérlete során tűnt el, csak 1999-ben találták meg. Mászótársa, Andrew Irvine azonban nincs meg, ahogy a fényképezőgépük sem. Pedig ez bizonyítékot szolgáltathatna a sikeres csúcsra jutásról, ami átírná a hegymászás történetét.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.