BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napokon belül új segélyek érkezhetnek Gázába, megjavítják az ideiglenes tengeri mólót

A móló nemrég, két hét használat után tönkrement, a hét végére viszont sikerül megjavítani, hogy újra használatba tudják venni, és új segélyek érkezzenek. hogy többször ne kelljen újraépíteni a mólót, elképzelhető, hogy szüneteket kell tartani a használatában.

A hét végére ismét működőképessé válhat a Gázai övezet partjainál kialakított ideiglenes tengeri móló, amelyet nemzetközi együttműködéssel az amerikai hadsereg hozott létre a segélyek bejuttatására – közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője szerdán. Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amint az úszó létesítményt ismét sikerül a tengerágyhoz rögzíteni, újraindulhat a segélyek partra szállítása.

US aid pier to Gaza suspended due to series of debacles
Napokon belül új segélyek érkezhetnek Gázába, megjavítják az ideiglenes tengeri mólót / Fotó: Anadolu via AFP

Elmondta, hogy a tengeri apály és dagály, valamint az időjárási körülmények függvényében elképzelhetők ismételt szünetek a móló működésében. Hozzátette, hogy

a létesítmény előzetes költségszámítása szerint a kialakítás és helyreállítás eddig 230 millió dollárba (mintegy 85 milliárd forint) került.

A kikötői móló vízen lebegő katonai létesítmény, amelyet horgonyokkal rögzítenek a tenger fenekéhez, és bárkák is részt vesznek a stabilizálásában. Ezen a mólón rakodják át a hajókon érkező segélyszállítmányokat kamionokra, május végén  működését fel kellett függeszteni, miután a viharos időjárásban több bárka leszakadt róla, és a közeli partoknál megfeneklett.

A Pentagon illetékese azt is közölte, hogy a Libanonban működő amerikai nagykövetség minden alkalmazottja és diplomatája biztonságban van, miután a külképviselet közelében lövöldözés volt. A keddi incidens körülményeit vizsgálják, a libanoni hatóságok a támadót semlegesítették.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.