BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bolgár belharc: az államfő nem utazik el a NATO-csúcsra, mert a kormány támogatja Ukrajnát

A gyakran oroszpártisággal vádolt bolgár kormányfő kihagyja a júliusi NATO-csúcsot. Rumen Radev azért nem tart országa delegációjával, mivel nem ért egyet a bolgár kormány Ukrajna-politikájával.

Nem vesz részt a NATO júliusi csúcstalálkozóján Rumen Radev bolgár államfő, mert nem ért egyet a szófiai kormány Ukrajna-politikájával – jelentette be csütörtökön a bolgár elnöki hivatal. Radev elutasította a kormány felkérését, hogy vezesse a bolgár delegációt, arra hivatkozott, hogy nem egyeztettek vele az álláspontról, amelyet a washingtoni csúcstalálkozón fognak képviselni az ukrajnai háborúval kapcsolatban – írták a közleményben.

President Rumen Radev
Fotó: NurPhoto via AFP

A kormány szerdán hagyta jóvá azt a keretdokumentumot, amelyben lefektették, milyen állásponttal megy Szófia a július 9-én kezdődő NATO-csúcstalálkozóra.

Az elnöki hivatal most kiemelte, hogy Rumen Radev a háború első napjától fogva határozottan elítéli Oroszország agresszióját.

Az ellenzéke által oroszbarátnak tartott Radev korábban azt mondta, nem lát katonai megoldást az ukrajnai háború lezárására, és több alkalommal kifogásolta, hogy a bolgár kormány katonai támogatást nyújt Kijevnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.