BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Completion of the Quadriga 2024 NATO exercise Magyarország

Frontvonalat csinálna Magyarországból a NATO

Új logisztikai útvonalakkal készülnek fel a háborúra az amerikaiak. A NATO katonái, fegyverei és páncélosai is rajtunk keresztül haladnának át, ami miatt fontos célponttá válhat Magyarország.

A NATO legújabb jelentéséből kiderült, hogy több „szárazföldi folyosót” dolgoztak ki, amelyeken keresztül az amerikai hadsereg csapatait és felszerelését gyorsan a keleti frontvonalra lehetne vinni, ha eszkalálódna az ukrajnai háború. Azt azonban senki sem kérdezte meg a magyaroktól, hogy ennek a középpontjában akarnak-e lenni.

Completion of the Quadriga 2024 NATO exercise Magyarország
Magyar földön húzta át a frontvonalat a NATO / Fotó: AFP

Háború esetén az amerikai katonák öt európai kikötő valamelyikében szállnának partra, és előre tervezett útvonalak mentén irányítanák őket, hogy a lehető legrövidebb idő alatt el tudják érni a frontvonalat. Ez a logisztikai rendszer a jelentés szerint képes lenne arra, hogy

mindössze néhány hét alatt mintegy háromszázezer katonát tudjanak kivezényelni Oroszország ellen.

A Telegraph írása szerint a hadművelet kidolgozásáról még tavaly, a NATO litvániai csúcstalálkozóján döntöttek, ahol a készenléti erők létszámát és a szükséges fegyvereket is kijelölték.

A tervek nyilvánosságra hozásával párhuzamosan pedig a szövetség vezetői arra figyelmeztettek, hogy a következő két évtizedben fel kell készülni egy konfliktusra Moszkvával szemben.

Magyarország a NATO frontvonala

A logisztikai rendszer alapját több nagy, európai kikötő adja, amelyekből gyorsan, mindössze néhány tagállamon keresztül el lehet érni Ukrajnát, a fehérorosz határt vagy a balti országokat.

A listát egy olyan útvonal vezeti, amelynek célállomása Magyarország, mivel hazánk Ukrajnával határos, az Alföldön pedig gyorsan lehet közlekedni. Az amerikaiak olasz kikötőkben szállnának partra, majd Szlovénián és Horvátországon keresztül lépnének be az ország területére.

Alternatív útvonalként kijelölték

  • a Hollandia–Németország–Lengyelország vonalat;
  • a török és görög kikötőkön keresztül elért Bulgáriát és Romániát;
  • valamint a skandináv országokat.

A tervek szerint a NATO a hivatalos útvonalak kijelölése után megkezdi a helyi infrastruktúra, köztük a kommunikációs rendszerek és az üzemanyag-ellátás megerősítését, mivel az ukrajnai háborúban megtapasztalták, milyen veszélyesek az orosz tüzérségi csapások.

Hiába próbál meg Magyarország kimaradni a háborúból, az USA mindenképp rajtunk keresztül akarja megvívni, miközben a lakosság védelméről említést sem tesznek a tervben.

A helyzetet tovább rontja, hogy múlt héten kiderült: a NATO a keleti szárnyának fedezéséhez szükséges légvédelmi fegyverek mindössze 5 százalékával rendelkezik, ami miatt gyakorlatilag védtelenné válna a magyar infrastruktúra, miközben rajtunk keresztül masíroznak a hadseregek.

Hazánkat a délszláv háború idején a szövetség már használta logisztikai bázisként, ami akkor is magyar áldozatokkal és többek között Barcs lebombázásával járt. Azonban most egy sokkal modernebb konfliktus küszöbén állunk, a NATO ellenfele pedig egy erősebb és jobban felszerelt Oroszország lenne.

Vissza az időben: a hidegháború újabb fejezete kezdődik

Putyin ugyan nyíltan nem támadja Nyugatot, de a Kreml sok mindent tesz azért, hogy megnehezítse Európa mindennapjait.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.