BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kizárt az újabb háború Európában, veszélyben Magyarország teljes jogú EU-s tagsága – heti összefoglaló

Tiszteletben tartja a Kúria döntését, és megkezdi munkáját a Fővárosi Közgyűlésben Vitézy Dávid. Újabb háború törhet ki Európában az oroszok gyengítésére, ám a hírt érdemes fenntartással kezelni. Veszélyben Magyarország teljes jogú EU-s tagsága, míg Brüsszelben Lengyelországgal példálóztak. Fontos bejelentést tett római látogatásán Orbán Viktor. Heti összefoglaló.

Korábban hosszú Facebook-bejegyzést tett közzé Vitézy Dávid, miután kiderült, milyen végeredményt állapított meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolása után. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az NVB azt állapította meg, hogy Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal, de megnyerte a főpolgármester-választást.  Karácsony Gergely múlt hét hétfőn hivatalosan is fellebbezést nyújtott be a Kúriához, amelyben azt indítványozta, hogy semmisítsék meg a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal ismételjék meg a szavazást az egész városban. Az utóbbi azért lényeges, mert riválisa, a mindössze 41 vokssal kevesebbet szerző Vitézy Dávid ugyancsak megfellebbezte az NVB határozatát.

Vitézy Dávid
főpolgármester jelölt
főváros Budapest
Vitézy Dávid jelezte, Budapestért fog dolgozni – megkezdi a munkát a Fővárosi Közgyűlésben / Fotó: AFP

 Vitézy hétfőn egy friss posztjában közölte, hogy a következő évekre megvan a már a terve, amivel foglalkozni fog.

2024–2029 Budapest – kezdődhet a munka!

– írta a Facebook-oldalára, a posztban pedig megosztotta az átvett megbízólevelét a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől. Vitézy Dávid korábban már kijelentette, hogy akkor is beül a Fővárosi Közgyűlésbe, ha nem őt választják főpolgármesternek

Új háború: nyíltan beszélnek a kitöréséről – ez az európai ország lehet a helyszín

Egy új front nyílhat, hogy Oroszország erőit megosszák. Némiképp szokatlan interjút adott az orosz Izvesztyija című lapnak egy moldáv politikus. Ebben teljesen nyíltan beszélt arról az eshetőségről, hogy Moldova a háború felé halad. Előzetesen azt érdemes tisztázni, hogy az interjút adó Bogdan Tirdea deklaráltan oroszpárti parlamenti képviselő. A BBC-nek már 2018-ban úgy nyilatkozott, hogy 

  • Oroszország-párti,
  • globalizáció-
  • és amerikanizációellenes.

Az Európai Unió most egyenlő a NATO-val. Tagjelölti státuszt ad Moldovának, Ukrajnának, sőt Grúziának is, és a végén még Örményországnak is – sorolta. Szerinte mindez nem az érintett országoknak, hanem az oroszoknak és Kínának üzenet. Kijelentette, hogy a Moldovai Köztársaság máris egy bizonyos eszkaláció felé halad.

Nagyon rossz hír érkezett: veszélyben Magyarország teljes jogú EU-s tagsága

„Sajnálatos módon Magyarország nem hajtja végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy lezárható legyen az Európai Unió  alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás” – jelentette ki Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere Luxembourgban kedden. Magyarország ismételt meghallgatására azért van szükség, mivel – Lahbib szavai szerint – továbbra is megállapítható, hogy Magyarországon hiány mutatkozik a jogállamiság tiszteletben tartása, a kisebbségek jogai és az igazságszolgáltatás függetlensége terén. 

Látható, ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást, ahogyan ezt Lengyelország példája is mutatja – fogalmazott. Szavait azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, 

hiszen Lengyelországban kormányváltás volt, az új kabinethez pedig Brüsszel is teljesen máshogy állt, ahogyan az előzőhöz vagy a magyar kormányhoz. Lengyelország törekvéseit is csak a kormányváltás után fogadták el.

Megszólalt a skót kapus Varga Barnabás sérüléséről

„Nem világos, hogy mi történt. Érkezett a labda, jönnöm kellett. Mindent úgy csináltam, ahogy kellett, bár egy kis fájdalmat éreztem. Remélem, hogy a srác rendben lesz” – nyilatkozta a skót The National portálnak Varga Barnabás horrorsérüléséről a skót válogatott kapusa, Angus Gunn. A játék 69. percében a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik egy szabadrúgást ívelt be a skót büntetőterületre. Gunn kijött a magasan érkező labdára, a játékosok közé vetette magát, közben letarolta az egyik védőjét és Varga Barnabást.

A magyar csatárnak több arccsontja is eltört, illetve agyrázkódása lett az ütközésről. Hosszú percekig ápolták a pályán, majd hordágyon kellett levinni. A stadionból egy stuttgarti kórházba szállították, ahol jelenleg is ápolják.

Fontos bejelentést tett Rómában Orbán Viktor

A magyar kormányfő Giorgia Melonival tárgyalt Rómában a hét elején. „Olaszország és Magyarország szoros gazdasági és védelmi együttműködést ápol” – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Rómában, a Giorgia Melonival folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón. „Érdekünk, hogy az Európai Unió gazdasága versenyképes legyen, és ne szigeteljük el magunkat. A zöldátállással kapcsolatban összefogásnak kell lennie, nem pedig az európai gazdaság ellen fellépni” – mondta a magyar kormányfő. Az Agenzianova arról is beszámolt, hogy Orbán szerint szégyenletes, hogy a nyugat-balkáni országok tizenöt éve várnak a tagságra, ez elfogadhatatlan. „Az afrikai helyzet minket is aggaszt. A következő húsz évben a kontinens lakossága 750 millió fővel fog növekedni. Vagy elindítunk egy fejlesztési projektet Afrikának, vagy tömeges bevándorlás lesz, amit nem fogunk tudni kezelni”

– figyelmeztetett a kormányfő. Kiemelte, hogy támogatunk egy páneurópai fejlesztési stratégiát Afrika megsegítésére.

Szó esett arról is, hogy az olasz cégek egyre nagyobb érdeklődéssel tekintenek a magyar piacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.