BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Floods in Bavaria - Allershausen

Szükségállapot Németországban: kisiklott egy Intercity-gyorsvonat, meghalt egy tűzoltó

A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság közleménye szerint a 185 utast szállító Intercity-gyorsvonaton nem voltak komolyabb sérülések, amikor Schwäbisch Gmünd városában kisiklott, de a Stuttgart és München közötti fontos vasútvonalon jó ideig szünetelt a közlekedés. A németországi heves esőzéseknek és áradásoknak immár halálos áldozata is van, miután egy tűzoltó életét vesztette egy árvízi mentőakció során.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, meghalt egy tűzoltó Németországban egy árvízi mentőakció során, miután egy gumicsónakkal egy család mentésére indult három másik társával a bajorországi Pfaffenhofen városában szombaton késő este. A jármű felborult, a férfi holttestét vasárnap kora reggel találták meg, másik három kollégáját kimentették.

Szükségállapot Németországban
Szükségállapot Németországban: mintegy 20 ezren segédkeznek a természeti csapás következményeinek elhárításában (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)
  • A Stuttgarttól délre fekvő Sváb-Alpok térsége, valamint 
  • Augsburg, 
  • Nürnberg, 
  • Bamberg és 
  • Regensburg környékét 

különösen veszélyeztették a vasárnapi záporok és zivatarok. Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el.

Szükségállapot Németországban
Memmingenben kiürítettek egy börtönt, amelynek száz rabját a közeli intézményekben helyezték el (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A német hadsereget is bevetették, mert a térségben megduzzadtak a folyók. Jelenleg mintegy 20 ezer ember segédkezik a természeti csapás következményeinek elhárításában. 

A német belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy háromezer embert evakuáltak,

és a Münchentől nyugatra fekvő Memmingenben kiürítettek egy börtönt, amelynek száz rabját a közeli intézményekben helyezték el.

A heves esőzések miatt több közúti baleset történt. Schwäbisch Gmünd városában egy Intercity-gyorsvonat siklott ki földcsuszamlás következtében szombat este. A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság közleménye szerint a 185 utast szállító szerelvényen nem voltak komolyabb sérülések, de 

a Stuttgart és München közötti fontos vasútvonalon a vonat vasárnapi elvontatásáig szünetelt a közlekedés.

A tájékoztatás szerint az első két vagon siklott ki a vágányról, de nem borultak fel. A DB egyben figyelmeztetett arra, hogy az időjárásra tekintettel hétfőn is fennakadásokra lehet számítani.

Szükségállapot Németországban
Sok helyen csónakokkal mentik az embereket (Fotó: dpa/picture-alliance)

A meteorológiai szolgálat (DWD) szerint a viharok középpontjában eddig Baden-Württemberg északi és Bajorország északi része volt, de vasárnap délutántól rendkívüli mennyiségű, akár 70 liter/négyzetméteres csapadék fenyeget órákon keresztül, amely fokozatosan dél felé, az Alpok pereméig terjed – írja az economx. 

A portál rámutat: a viharok jelenleg Kelet-Türingiát, Szászországot és Szász-Anhalt egyes részeit is sújtják, míg a DWD azt prognosztizálja, hogy hétfőtől a Dunától délre, a Fekete-erdőtől az Alpok lábán keresztül a Bajor-erdőig várhatók zivatarok, amelyek továbbra is súlyos időjárási viszonyokat idézhetnek elő.

Floods in Rhineland-Palatinate - Cochem
Hétfőn tovább súlyosbodhat a helyzet Németországban (Fotó: dpa/picture-alliance)

Német kormányzati körök szerint Olaf Scholz kancellár hétfőn utazik a katasztrófa sújtotta területre.

A lenti videófelvételen is látható, hogy helikoptert kellett bevetni a bajorországi Fischach városban a lakosok kimenekítésére, mert a Schmutter folyó átszakította a gátját, és kiöntött.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.