BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Overhead view of empty plastic bottles (full frame)

Kiderült, mi okozhat még cukorbetegséget

Súlyos következményei lehetnek az emberi szervezetre annak az adalékanyagnak, amelyet a műanyaggyártásban is használnak. Elsősorban italospalackok formájában találkozhatunk vele.

A BPA-t (biszfenol), a műanyaggyártásban használt adalékanyagot ételek és italok műanyag csomagolásához is gyakran felhasználják, pedig súlyos betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe egy a Business Insiderre hivatkozó cikk szerint.

Overhead view of empty plastic bottles (full frame)
A cukorbetegség esélye is felmerült a műanyagadalék kapcsán / Fotó: Getty Images

Az írásban az olvasható, hogy egészen napjainkig fogalmunk sem volt róla, hogy a műanyag palackok sokkal károsabbak az egészségünkre, mint valaha hittük. Az ultraibolya sugárzás és több egyéb tényező miatt megbomlott szerkezetű műanyagból ugyanis szemmel nem látható darabok kerülnek az italainkba, ételeinkbe, sőt még a levegőbe is.

Még a kismamák is veszélyben vannak

A mikroműanyagok gyulladást és sejthalált, bélgyulladást, szív- és érrendszeri panaszokat, stroke-ot, hosszú távon pedig lassú halált okozhatnak. Ez a kockázat már nemcsak a felnőtteket érinti, hanem a csecsemőket és a várandós kismamákat is. 

Betegségeket nemcsak a mikroműanyagok, de az ételek és italok műanyag csomagolásához is gyakran használt BPA is okozhat, amely amellett, hogy komolyan megbolygatja az emberi szervezet hormonháztartását, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli – írja a Business Insider egy friss tanulmány alapján.

Felmerült a cukorbetegség lehetősége

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) legfrissebb tanulmánya 40 egészséges felnőttet vizsgált, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik placebót, míg a másik kis mennyiségű BPA-t kapott, ez utóbbi csoport tagjainak szervezetébe 50 mikrogrammot juttattak minden egyes nap. Ez a határérték az amerikai hatóságok szerint még veszélytelen, 

de négy nappal később a csoport tagjainak szervezete kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebocsoporté.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint azonban csak a kutatásban részt vevők által kapott mennyiség százszorosa, azaz testsúly-kilogrammonként 5 milligramm jelent veszélyt a szervezetre, a szakértők mégis úgy gondolják, ez a vélemény már rég elavult. A megoldás tehát minden esetben a változtatás lenne, több szakértő megerősítette már, hogy a műanyag flakonok üvegre, fémre vagy akár porcelánra cserélése nemcsak a környezetünkre, de az egészségünkre is jó hatással van, ezzel pedig akár komoly betegségektől is megóvhatjuk magunkat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.