BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Európa minden héttel közelebb kerül a háborúhoz

A legfontosabb kérdés, hogy lesz-e közvetlen háború Oroszország és Európa között. Nekünk olyan vezetőket kell választanunk, akik képesek megakadályozni, hogy Európa belesodródjon egy Oroszországgal szembeni háborúba – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Messze a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e közvetlen háború Oroszország és Európa között, ezért most erről kell beszélni. Nekünk olyan vezetőket kell választanunk, akik képesek megakadályozni, hogy Európa belesodródjon egy Oroszországgal szembeni háborúba – nyilatkozta a miniszterelnök a Magyar Nemzetnek. 

Hungarians March Across Budapest On The 10th Peace March.
Fotó: NurPhoto via AFP

„Németország korábban azt mondta, csak sisakokat küldenek, szó sem lehet fegyverekről. Ma Ukrajna területén német gyártmányú tankok száguldoznak, és arról beszélnek, hogy légvédelmi rendszereket is átadnak. Már arról folyik a diskurzus, hogy kell-e német katonáknak ukrán területre lépniük a NATO keretein belül. Így jutottunk el a sisaktól a közvetlen konfrontációig” – fejtette ki a lapnak a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az európai vezetők azt közvetítik, hogy a háborút nemzetköziesíteni kell. Vagyis Európának és Amerikának, aztán most már a NATO-nak is oda kell állnia Ukrajna mögé. Már amikor ez a döntés megszületett, lehetett tudni, 

a háború logikája azt fogja megkövetelni, hogy egyre szorosabban vonódjon be Európa a háborúba 

– érvelt Orbán Viktor.

Az Európai Parlament és Washington szerepe

A miniszterelnök elmondta, hogy az Euró­pai Unió belső átalakításainak következtében az Európai Parlament szerepe az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt. Ma a költségvetést sem lehet elfogadni az Európai Parlament nélkül. 

Nem jó, hogy így van, de így van.

Tehát az Európai Parlamentnek szerepe lesz abban, hogy az európai országok mikor, mennyi pénzt, fegyvert és támogatást nyújtanak Ukrajnának – nyilatkozta Orbán Viktor. „Azt remélem, hogy a háborúpárti európai kormányokat meg­gyengítik a saját szavazóik, és világos jelzést adnak, hogy változást akarnak” – tette hozzá.

A miniszterelnök kifejtette, hogy 

az az akarat, ami egyre közelebb visz minket a háborúhoz, a tengerentúlról érkezik.

Amerika a világ és a NATO legnagyobb katonai ereje, ha eldönti, hogy ő az egyik háborúzó fél mögé áll, akkor ma a nyugat-európai vezetők nem elég erősek ahhoz, hogy nemet mondjanak. Ez alól egyedül Magyarország kivétel. 

Amerikában csak akkor lesznek jó döntések, ha Donald Trump visszatér, és Európában csak akkor, ha a mostani választáson határozott békepárti jelzést kapnak a vezetők

– jelentette ki a miniszterelnök.

Nem Ursula von der Leyenre

Az Európai Parlamenti pártcsaládokhoz való csatlakozással kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte, hogy ha a Fidesz csatlakozik egy európai csoporthoz, akkor nagyobb lesz a befolyása, de bizonyos kérdésekben megegyezésekre kell jutnia. 

Ez a dilemma, amivel szembenéz a Fidesz, ezért nem kapkodjuk el a csatlakozást.

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a fideszes képviselők nem szavaznak Ursula von der Leyen újraválasztására. 

Az ő támogatása a demokrácia legalapvetőbb eszméivel szembeni merénylet lenne.

Öt évvel ezelőtt az elnök asszony által irányított bizottság világos vállalásokat tett, amikből semmit nem tudott teljesíteni. 

Ilyen esetben a vezetőnek mennie kell 

– tette hozzá.

Az ellenzék egymással küzd a váltópárt szerepéért

A magyar belpolitikával kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte, hogy ebben a választási kampányban számára az derült ki, hogy „Magyarországon nincsenek ellenfeleink”. 

Leginkább azért, mert akik az ellenfeleink lehetnének, nem ellenünk, hanem egymás ellen harcolnak.

Álláspontja szerint 

az ellenzék valójában nem a kormánnyal versenyez, ők azért küzdenek, hogy ki lehet a váltópárt egy későbbi időszakban. 

Budapest: a váltás a legfontosabb

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester jelöltje visszalépésével kapcsolatban Orbán Viktor közölte, hogy a legfontosabb cél, hogy új fejezetet lehessen nyitni Budapest történetében. 

Ha ugyanis az folytatódik, ami most van, az csak hanyatlást, gyengülést hoz, és az életszínvonal romlását okozza a fővárosban.

Természetesen fontos lenne, hogy a Fidesz nyerjen, de ennél van lényegesebb dolog, ez pedig az, hogy a mostani városvezetés menjen. 

Miután nem neki volt a legnagyobb esélye a városvezetés eltávolítására, hanem egy másik jelöltnek, ezért ő a visszalépést javasolta. Mi ezt elfogadtuk

– jelentette ki a miniszterelnök. „A mi szavazóink értelmes emberek. Azt hiszem, hogy egyetértenek Szentkirályi Alexandrával, ma a legfontosabb, hogy megszabaduljon a város a mostani vezetésétől. A helyzet bármilyen javulása csak akkor képzelhető el, ha ez bekövetkezik” – mondta Orbán Viktor.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.