BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: a lehetőségeink végéhez közeledünk

A 2024-es választások előtt két nappal adott interjút a magyar miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor szerint a háborús visszafordulás utolsó pontjánál vagyunk, ahonnan már nincs visszaút. Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani ezt a folyamatot, a kormányfő úgy felelt: „A remény hal meg utoljára.” A ferihegyi reptér visszavásárlásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, egy háborúban jobb, ha a kormány irányítása alatt van.

„Most már a végén vagyunk, a lehetőségeink végéhez közeledünk” – kezdte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. Hozzátette: nemcsak beszélnek a háborúról Európában, hanem cselekednek is. Szerinte a visszafordulás utolsó pontjánál vagyunk, ahonnan már nincs visszaút. Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani ezt a folyamatot, a magyar miniszterelnök úgy felelt: „A remény hal meg utoljára.”

Orbán Viktor
Orbán Viktor szerint nem szabad rángatni az oroszok bajszát / Fotó: DPA / Picture-Alliance

 

Orbán Viktor: centikre vagyunk az utolsó ponttól

Úgy véli, a vasárnapi EP-választás a háború eszkalációja szempontjából döntő lesz. Utána is nehéz időkre számít, és ha az amerikai választásig nem robban be az orosz–ukrán fronton túl a háború, valamint Donald Trump visszatér, akkor meg lehet állítani a harcokat.

A kormányfő szerint immár tényekről, eldöntött dolgokról beszélünk: háborús pszichózis van Európában. Mert már nem az a kérdés, hogy a nyugati országok katonái megérkeznek-e Ukrajnába, hanem hogy mikor.

Úgy fogalmazott, hogy a szerencsétlen magyar baloldaliak őrlődnek a háború és béke között, és akik fizetik őket, az előbbit szeretnék: „Úgy akarják oldani a konfliktust, hogy eltúlozzák, mint a migrációt.” 

Hangsúlyozta: az oroszok nem egy harmadrendű, futottak még kategóriába tartozó ország, hiszen a világon nekik a legnagyobb a hadiipari technológiájuk, ők rendelkeznek a legtöbb nyersanyagforrással. 

Nem szabad rángatni az oroszok bajszát: minden nyugati lépésre válaszlépés lesz. Az utolsó pillanatokban vagyunk, centikre az utolsó ponttól

– állapította meg. 

Fico küzdött a háború ellen, azért vannak benne a golyók

Felidézte, hogy 

  • Robert Fico szlovák miniszterelnököt lelőtték, 
  • a Békemenetről szóló tudósítást felfüggesztették, 
  • megtámadták a békepárti plakátokat. 

Úgy gondolja, a helyzet egyértelmű: megpróbálják elhallgattatni a békepártiakat. Fico küzdött a háború ellen, azért vannak benne a golyók – jelentette ki.

Hozzáfűzte: rá akartak kényszeríteni, hogy beengedjük a migránsokat, de mi ellenálltunk a nyugati nyomásnak. A baloldal szerinte ezt folyamatosan támadja, de védekeznek egy rendszerrel, melynek a szíve közepe, hogy van egy erős kormányzati többség.  

 

Az ukrajnai NATO-akciókból ki kell lépni

Orbán Viktor emlékeztetett az európai parlamenti választás tétjére: „Az EU-ból, Brüsszelből jövő nyomás kezelését kitanultuk a pénzügyi nyomás ellenére, de a NATO nehezebb ügy, ki kell maradni mindenképpen abból az akcióból, amit ukrajnai békemissziónak hív, és mi abba a kisujjunkat sem tehetjük bele, mert belesodródunk a háborúba, és elveszítjük, átadjuk a szuverenitásunk egy nagyon fontos részét.”

Az ukrajnai NATO-akciókból ki kell lépni, bár „ezt politikailag még le kell tárgyalni” a szervezet mostani és leendő főtitkárával. Nyomatékosította: Magyarországnak joga van ragaszkodni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapszerződéséhez, amely védelmi szövetség, és nem kényszeríthetnek arra, hogy nem NATO-ország területén missziókat indítsunk.

Ezek nem békebeli árak

Orbán kitért arra, hogy háborús felárat fizetünk jelenleg:

  • felmentek a kamatok, 
  • nőtt az energiaár, 
  • emelkedtek a szállítási költségek, 

és mindenki, aki tőkét kezel, azt mondja, „ez nem a fejlesztés időszaka”. 

A nemzetközi gazdaság részeként fizetjük a háború költségeit – közölte a kormányfő, rámutatva arra, hogy ne a magyarok uniós pénzét küldjék Ukrajnának, hanem mindenki pénzéből küldjenek valamit, mindenki küldjön pénzt, dobjon össze az ukránoknak.

Utalt arra is, hogy 

háborús felárat kell fizetni a boltokban, mivel a gazdaság nem úgy működik, ahogy kellene.

Ezt azzal magyarázta, hogy folyamatosan be kell fizetnünk az Európai Unió kasszájába olyan összegeket, amelyeket Brüsszel elküld Ukrajnába.

Budapest Airport: ez olyan vagyontárgy, amiből csak egy van

A miniszterelnököt kérdezték a ferihegyi reptér visszavásárlásáról is, mellyel kapcsolatban azt mondta, egy háborúban jobb, ha a kormány irányítása alatt van. Ugyanis „ez olyan vagyontárgy, amiből csak egy van, ilyet nem lehet másnak adni”. 

Elmagyarázta azt is, hogy az államnak kötelessége profikat bevonni a működtetésbe, ezért társultak a franciákkal, és későbbi még a katariakat is bevonják.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.