BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Steppe Wolves unit performs combat work in the Zaporizhzhia direction
Oroszország

Saját fegyverével támadhatja meg a Nyugatot Oroszország

Oroszországban egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy meddig kell tűrni Moszkvának, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel támadják az ország területét. Egyesek szerint a Nyugat a saját háborúját vívja Ukrajnán keresztül, viszont Oroszország nem lőhet vissza Németországra vagy Romániára. Lehetséges, hogy Moszkva mégis megtalálta a módját, hogy világháború nélkül csapjon le a Nyugatra.

Az orosz sajtóban arról lehet olvasni, hogy Washington engedélyezte Kijevnek, hogy a nyugati fegyverekkel támadásokat mérjenek Oroszország területének belső részeire. Több cikk jelent meg ebben a témában, egyesek szerint a létfontosságú létesítmények védelmét meg kell erősíteni, vagy a katonai egységeket biztonságos távolságba kell helyezni a rakéták elől. Ezzel szemben egyes orosz vélemények azt latolgatják, hogy Moszkvának meg kell-e fontolnia az Ukrajnán kívüli megtorló támadások elrendelését?

Steppe Wolves unit performs combat work in the Zaporizhzhia direction
Oroszország
Saját fegyverével támadhatja meg a Nyugatot Oroszország / Fotó: AFP

A nagyobb hatótávolságú fegyverek Ukrajnában, valamint a lehetséges orosz válaszcsapások miatt fennáll a harc eszkalációjának esélye, ami látszólag a felek igyekeznek elkerülni. Korábban az amerikai HIMARS rakétarendszerek megjelenésével az orosz hadsereg a csapatai átcsoportosításával reagált, hogy a fontosabb létesítményeit megvédje a csapásoktól. Az optimistábbak szerint a mostani helyzetben is az a valószínűbb, hogy Oroszország logisztikával védekezik majd a nyugati rakéták ellen, hogy elkerülje a közvetlen összetűzést a NATO-val.

Az Arsenal of the Fatherland című orosz magazinban megjelent cikk szerint Ukrajna és nyugati szövetségesei már nem félnek a tetteik következményeitől. A cikk szerint a Nyugat provokálja Oroszországot egy Ukrajnán kívüli támadásra, ami katasztrófához vezetne. A lap szerint erősebb  légvédelemre van szüksége az országnak, valamint a katonáknak alkalmazkodniuk kell az ukrán támadások megnőtt hatótávolságához.

Németország fegyverkezik: újabb Eurofighter harci gépeket vásárolhat

Olaf Scholz kancellár újabb harci gépek vásárlását ígérte, miközben még nem tudni, honnan lesz rá forrás. Húsz Eurofightert rendelhetnek jövőre a német hadsereg számára, de még ez sem lesz elég a védelmi képességek megfelelő szintre emeléséhez.

A radikálisabb orosz újságok közül a Moszkovszkj, egy népszerű napilap arról írt, hogy a moszkvai vezetésnek erőt kell mutatnia, és a válaszlépéseknek nem szabad a diplomáciában kimerülniük.

Megtorlásra van szükség

– olvasható az újságban. Anatolij Matvijcsuk katonai szakértő szerint már nem csak üres gesztusokról van szó. Azt írta, hogy a Nyugat engedélye, amely alapján Kijev a fegyvereikkel Oroszország belső területeit támadhatja, felér egy hadüzenettel.

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Mi nem tehetjük meg, hogy bosszúból rakétákkal kezdjük el lőni Lengyelországot, Romániát vagy Németországot. A Nyugat viszont a proxyháborújával képes rá, hogy lebombázza Moszkvát

– mondta a katonai szakértő.

Oroszország is beszállhat a proxyháborúba

Matvijcsuk szerint Oroszországnak bőven van lehetősége rá, hogy anélkül támadja meg a Nyugatot, hogy kirobbantaná a harmadik világháborút. Szerinte az USA Ukrajnán keresztül háborúzik Moszkvával, tehát Oroszország is megteheti ugyan ezt. 

Sok szövetségesünk van, akik gyűlölik az Egyesült Államokat és Európát. Mi is megehetjük, hogy ellátjuk őket rakétákkal, hogy ők harcoljanak helyettünk a Nyugat ellen. Mi miért ne küldhetnénk a fegyverekkel kiképzőket és tanácsadókat mondjuk Irakba vagy Szíriába? Lemásolhatjuk a Nyugat proxyháborúját, ha akarjuk

– olvasható Darja Fedotova cikkében.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.