BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid

Szentkirályi Alexandra ezért lépett vissza valójában Vitézy Dávid javára

Soha nem volt még ilyen közel a bukáshoz Karácsony Gergely. Szentkirályi Alexandra visszalépett, ezzel pedig eldőlt, hogy Budapestet a következő ciklusban sem fideszes főpolgármester fogja irányítani. Ugyanakkor a kormánypártok fővárosi szavazói nem maradtak árván: Vitézy Dávid lehet az új jelöltjük. Elmagyarázzuk, mi vezetett idáig.

Ahogy azt a Világgazdaság megírta, Szentkirályi Alexandra péntek reggel bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől és kiszáll a budapesti versenyből.

Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra: ezért lépett vissza a Fidesz jelöltje Vitéz Dávid javára / Fotó: Alex Rako / Szentkirályi Alexandra / Facebook

Ezzel eldőlt, hogy nem a Fidesz–KDNP jelöltje fogja vezetni a fővárost a következő ötéves ciklusban, ugyanakkor Szentkirályi Alexandra szavazói nem maradtak árván. A visszalépésének a bejelentésében azt is világossá tette, hogy Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP – Zöldek közös főpolgármester-jelöltjét támogatja, egyúttal arra buzdította a fideszes tábort, hogy június 9-én rá szavazzanak.

Miért lépett vissza Szentkirályi Alexandra?

Szentkirályi Alexandra visszalépése némiképp a semmiből jött, még úgy is, hogy az elmúlt napokban többször felmerült ennek a forgatókönyvnek az eshetősége. Ezeket a híreszteléseket azonban cáfolta, és az utolsó percig nagy elánnal kampányolt. Maga Karácsony Gergely sem számolt már azzal az eshetőséggel, hogy riválisa idő előtt feladja a küzdelmet a főpolgármesteri címért, erről nyíltan beszélt Puzsér Róbertnek május 25-én. 

Vagyis Szentkirályi Alexandra kiesése mindenki számára meglepetés, de nagyon is logikus.

Meglepetés, mert Szentkirályi Alexandra erős kampányt vitt március 14-től, amikor kormányszóvivőként elfogadta a budapesti választmány felkérését a főpolgármester-jelöltségre. Azóta a felmérések többsége azt mutatta, hogy Karácsony Gergely mögött a második helyen áll. Az egyiket közülük a Medián és a 21 Kutatóközpont készítette május 17–22. között a HVG megbízásából készült omnibuszfelmérésben. Ennek végkövetkeztetése, hogy a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között. A választani tudó budapestiek 

  • 46 százaléka Karácsony Gergelyre,
  • 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára,
  • 24 százaléka Vitézy Dávidra,
  • 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna. 

Akkor az is kiderült, hogy a főpolgármesterrel való elégedettség sem változott és a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony Gergely jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott. Igaz, a válaszadók 43 százaléka már elégedetlen volt. Csakhogy ez már a múlt, az elmúlt napok eseményei a Világgazdaság információi szerint felülírták az eddigieket, és teljesen új helyzetet teremtettek. Ennek az oka nem más, mint hogy 

Vitézy Dávid kétszer is péppé verte Karácsonyt a kettejük között megrendezett vitákban.

Ők ketten először május 31-én találkoztak a Partizán rendezésében, majd június 2-án az ATV stúdiójában is összecsaptak, immár fővárosi listavezetői minőségükben. A végeredmény azonban ugyanaz volt, Vitézy Dávid fölényes győzelme. Információink szerint a vitákat követő felmérések már azt tükrözték, hogy Karácsony Gergely továbbra is vezet, de a támogatottsága megcsappant, ezzel párhuzamosan viszont Vitézy tábora növekedett. 

Ez arra vezethető vissza, hogy a BKK egykori vezérigazgatója, volt közlekedési államtitkár a vitában sokkal felkészültebbnek, szakmaibbnak és kompetensebbnek tűnt a nyilvánosság számára, mint a regnáló főpolgármester, Karácsony Gergely. Ráadásául Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti programja is meggyőzőbb, mint a jelenlegi városvezetés által elvégzett munka.

Karácsony Gergely még sosem volt ennyire közel a bukáshoz

A Fidesz és Szentkirályi Alexandra tisztában volt ezzel a fejleménnyel, és úgy értékelt, hogy ha visszalépnek, és a szavazóikat el tudják vinni az urnákhoz, hogy Vitézy Dávidra voksoljanak, akkor Karácsony Gergely legyőzésére reális az esély.

Miután a kormányoldal deklarálta, hogy Budapest a szívügye, de a jövőbeni fejlesztése csak akkor lehetséges, ha a jelenlegi városvezetés – amelyet „Gyurcsány Ferenc emberei” irányítanak – megbukik, az ő szempontjukból sorsfordító pillanat adódott. Kézzelfoghatóvá vált ugyanis a változás a fővárosban, amely eddig inkább valószínűtlennek tűnt. Ehhez azonban vezéráldozatot kellett hozni, és be kellett áldozni a cél érdekében a saját jelöltjüket, Szentkirályi Alexandrát.

Úgy tűnik, ez sem volt drága azért, hogy a főváros tiszta lappal indulhasson. Szentkirályi Alexandra visszalépett, és Vitézy Dávid mellett tette le a garast. Kérdés, hogyan reagálnak a fideszes szavazók vasárnap, és mennyit hoz a túlzás nélkül stratégiai fontosságú manőver Vitézynek. Ha abból indulunk ki, hogy a budapesti 26 százalék körüli kormánypárti tábor összeadódik a Vitézy Dávidot favorizáló, nagyjából ugyanennyi szavazóval, akkor a főpolgármester 40-45 százalék körüli támogatottsága valóban kevés az újrázáshoz.

Hogy ez a matematikai művelet a gyakorlatban is bekövetkezik-e, hamarosan eldől. Egy azonban biztos: Karácsony Gergely még sosem volt ennyire közel a bukáshoz, mint most.   

Vitézy Dávid: aktivistából lett városfejlesztési szakember

Szentkirályi Alexandra visszalépésével Karácsony Gergelynek egy potenciális kihívója maradt. Vitézy Dávid gimnazistaként lett közlekedési aktivista, 2010 óta több állami pozícióban is dolgozott az Orbán-kormányok alatt, Tarlós István főpolgármestersége idején pedig fiatalon lehetett a BKK vezetője.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.