BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább növeli az előnyét Le Pen pártja – A bukott elnök önként jelentkezik

A francia választások előtt repedezik a második helyen álló baloldali front.

Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (Rassemblement National – RN) 0,5 százalékponttal tovább növelte az előnyét a felmérések szerint a francia parlamenti választás vasárnap rendezendő első fordulója előtt, a szavazatok 36 százalékára számíthat.

Vasárnap tartják a francia parlamenti választás első fordulóját / Fotó:  Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ez ugyan várhatóan nem elég, de az indulók közül a legközelebb áll az abszolút többség megszerzéséhez, amelyet célul tűzött ki Jordan Bardella, a párt elnöke és minden valószínűség szerint Franciaország következő miniszterelnöke ahhoz, hogy kormányozni tudjon.

A második helyen változatlanul a frissen alakult baloldali szövetség, az Új Népi Front (Nouveau Front Populaire – NFP), a harmadikon pedig Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártja áll 29, illetve 19,5 százalékos támogatással.

A bukott elnök önként jelentkezik

A jó néhány pártból és szervezetből álló, a szélsőbaloldaltól a szocialistákon keresztül a zöldekig széles spektrumot átfogó front azonban megosztott, képtelenek konszenzusra jutni, 

Francois Hollande volt államfő ezért bejelentette: kész új kormánykoalíciót létrehozni,

ha a választás után megosztott parlament jönne létre, és senki sem szerezne abszolút többséget.

Hollande, Macron közvetlen elődje minden idők legnépszerűtlenebb francia elnöke volt, a támogatottsága 26 százalékra zuhant egy évvel 2012-es megválasztása után. A 69 éves szocialista politikus erre a választásra tért vissza a politikába, kimondottan azzal a céllal, hogy segítsen megakadályozni Le Penék győzelmét.

Francois Hollande volt elnök (középen) kész nemzeti egységkormányt alakítani a választás után / Fotó: Pascal Lachenaud / AFP

„Van egy olyan forgatókönyv, amelyben senkinek sincs többsége. Ilyen esetben a hozzám hasonló politikai szereplők feladata, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Hollande a BFM TV-nek adott interjújában. „Többféle lehetőség van, meglátjuk, melyik a megfelelő, hogy találjunk egy olyan kormányfőt, aki egy minimális programmal előre tudná vinni az országot” – tette hozzá.

Hollande szerint egy ilyen felállásban az RN kivételével minden részt vevő párt kérhetné, hogy egyes javaslatait vegye be a programjába az egységkormány.

Saját szövetségese szólt be Hollande-nak

2012-es riválisa, jelenleg szövetségese hessegette el elsőként Hollande javaslatát egységkormány alakítására. Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise – LFI) elnöke Hollande interjúja után nem sokkal az LCI televíziónak nyilatkozott, és közölte, hogy semmiféle egységkormányt nem támogat.

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali párt vezére nem kér a Hollande-féle kezdeményezésből/ Fotó: Julien de Rosa / AFP

Nem célom a konszenzus. Már maga az ötlet sem demokratikus. Nem tudok egyetlen francia elnökről vagy kormányfőről sem, aki konszenzust keresett. Az ugyanis nem létezik

– jelentette ki Mélenchon. Hozzátette azt is, hogy képesnek érzi magát a miniszterelnöki poszt betöltésére – ezt azonban még az Új Népi Front tagjainak egy része is ellenzi. Előtte azonban a saját pártjában kellene rendet tennie, mert vannak olyan választókerületek, ahol két jelöltje is versenyez, mert nem tudtak egy személyben megegyezni.

Macron egyébként maga is utalt már arra, hogy kész ellenzéki pártokkal szövetségre lépni a választás után, hogy ne Le Penék alakítsanak kormányt. Egyelőre azonban inkább sorra pártolnak el tőle olyan képviselők is, akik közül sokan a kezdetektől fogva mellette álltak.

Megugrottak a francia adóbevételek

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint a vártnál magasabbak az állam adóbevételei, hárommilliárd euróval nagyobb összeg folyt be a kasszába, mint amennyit májusban prognosztizáltak.

Az országnak volt tavaly egy „bevételi balesete”, ahogy a BFM TV-nek nyilatkozva fogalmazott, ami a hiányt 5,5 százalék alá vitte 5 százalék helyett. A kiadásokon elért megtakarításoknak köszönhetően a deficit az idén a GDP 5,1 százaléka lesz. Megismételte, hogy 2027-ben érik el az Európai Unióban megkövetelt 3 százalékot. Magyarország mellett Franciaország is azon tagállamok között van, amelyek ellen a hiánytúllépés miatt eljárást indíthat az Európai Bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.