BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem házasodhatnak a katonakönyv nélküli ukrán férfiak

Az Ukrajnában nemrég bevezetett új katonakönyv hiányában számos szolgáltatásról le kell mondaniuk a hadköteles férfiaknak. Az orosz-ukrán háború miatt Kijev minden követ megmozgat, hogy hadseregének legyen utánpótlása.

A tovább szigorodott, és jelenleg hatályos ukrajnai jogszabályok szerint az ukrán állampolgárok nem házasodhatnak és válhatnak el katonakönyv nélkül, mondta el Marina Bekalo ügyvéd a TSN-nek – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

LUHANSK REGION, UKRAINE - JUNE 19: 1st brigade of National Guard 'Bureviy', carry out a mission in a BMP-2 to shoot at russian positions in Serebryansʹkyy forest, in Luhansk, Ukraine on June 19, 2024. Pablo Miranzo / Anadolu (Photo by Pablo Miranzo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
orosz-ukrán háború
Az orosz-ukrán háború miatt Kijev minden követ megmozgat, hogy hadseregének legyen utánpótlása / Fotó: AFP

A háborúban álló országban az új katonakönyv nélkül az Ukrajnában vagy külföldi élő ukrán hadköteles állampolgárok többek között:

  • nem házasodhatnak össze,
  • nem is válhatnak el,
  • nem igényelhetnek új útlevelet,
  • nem szerezhetnek jogosítványt,
  • nem jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe,
  • nem helyezkedhetnek kell állami munkahelyen,
  • de még meghatalmazásokat sem adhatnak senkinek.

Ráadásul a fentieken felül is akad jó néhány olyan szolgáltatás, amit nem vehetnek igénybe azok, akik nem frissítették az adataikat és nem szereztek új katonakönyvet.

Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter ennek kapcsán azt emelte ki, hogy Ukrajnában egyre gyakrabban lesz szükség katonai okmányokra, úgy gondolja, hogy több száz, ha nem több ezer ügyintézést érint a rendelkezés.

Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatások, amelyek továbbra is elérhetőek maradnak a katonakönyvvel nem rendelkező hadköteles férfiak számára. Ilyen többek között a külföldről történő hazatérés igazolásának kiállítása; konzuli intézkedések végrehajtása azon ukrán állampolgárok gyermekei esetében, akiknek a másik szülője külföldi állampolgár vagy állampolgársággal nem rendelkező személy; vagy éppen az intézkedések végrehajtása azoknak az ukrán állampolgároknak a kérelmei alapján, akik külföldön vannak letartóztatva, fogva tartva vagy bebörtönözve.

Száz hadköteles ukrán férfit kaptak el az odesszai határon

Odessza környéként száz tiltott határátlépőre csaptak le az ukrán hatóságok. Az orosz–ukrán háború kitörése óta a hadköteles férfiak nem hagyhatják el az országot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.