BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: minden idők legnagyobb küzdelme folyt Budapestért – ez a végeredmény, de nem biztos, hogy így is marad

A 2024-es önkormányzati választás egyik legfontosabb kérdése, hogy ki nyer Budapesten, Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid? Az urnazárástól számítva kilenc óra alatt megszületett a végeredmény, amely azonban nem hivatalos.

Hétfőn valamivel hajnali 4 óra után megszületett a főpolgármester-választás végeredménye – derült ki a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatásából.

Karácsony, Vitézy
Választás 2024: minden idők legnagyobb küzdelme folyt Budapestért – ez a végeredmény, de nem biztos, hogy így is marad / Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy 

  • Karácsony Gergely a voksok 47,53 százalékát szerezte meg,
  • Vitézy Dávid 47,49 százalékot,
  • a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig 4,98 százalékot.

Ezek alapján a jelenlegi főpolgármester kezdheti meg újabb ötéves mandátumát. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Mint látható, Karácsony Gergely mindössze 0,04 század százalékkal, egészen pontosan 324 szavazattal kerekedett felül. Miután több mint 22 ezer szavazatot érvénytelennek találtak a szavazóbiztosok, Vitézy Dávid előre jelezte, hogy újraszámlálást kér.

 

Ez néhány napot biztosan igénybe fog venni, vagyis addig tényszerűen nem lehet kijelenteni, hogy a regnáló városvezetés újrázni tud. Érdekesség, hogy a mostani eredménnyel Vitézy Dávid 2019-ben könnyedén nyert volna: akkor Karácsony Gergely 353 593 szavazatot gyűjtött, és verte meg a 306 608 támogatót szerző Tarlós Istvánt.

Csakhogy akkor a választási részvétel nem érte el a 49 százalékot, ezúttal viszont 60,51 százalékos volt az aktivitás.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.