BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: csak egyetlen uniós országból nem jöttek adatok

Írországban az elsők között szavazhattak az állampolgárok, azonban az utolsó országok között lesz, ahol végeredményt hirdetnek a sajátos választási rendszer miatt. A kampány fő témái a lakhatási és a megélhetési költségek emelkedése voltak, de a menedékkérők számának a növekedése is éles vitákat váltott ki.

A hét végén rendezett európai parlamenti választásokon minden országból jönnek az adatok, csak egyetlen kivétel akad: Írország. Az 5,3 millió lakosú ország 14 képviselőt küld az új összetételű EP-be, de végleges eredményeket csak napok múlva közölhetnek, és egyelőre a részeredmények sem elérhetők.

HARRIS, Simon
Az ír miniszterelnök is leadta szavazatát / Fotó: Damien Storan

Írországban ugyanis többször újraszámolják a szavazatokat, hogy elosszák a kiesett jelöltekre érkezett voksokat a többi jelölt között. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a szavazatszámlálók éjfélkor aludni mentek, továbbá Magyarországhoz hasonlóan önkormányzati választásokat is tartanak az országban.

A kampány fő témái a lakhatási és a megélhetési költségek emelkedése voltak, de a menedékkérők számának a növekedése is éles vitákat váltott ki. Írország az ukrajnai háború kitörése óta több mint százezer menekültet fogadott be, ami tekintve, hogy az országot mindössze 5,3 millióan lakják, egy főre vetítve a legtöbb menekültet befogadó országgá tette Nyugat-Európában.

Az ukrán menekültek az utcákon sátraztak a menedékkérelmek lassú intézése miatt, amit a választópolgárok többsége aggályosnak tartott. A hatóságok szigorítást terveznek, ami az elemzők szerint megerősítheti a kormány támogatottságát, míg a közvélemény-kutatások szerint Írország legfőbb ellenzéki pártjának (Sinn Féin) visszaesett a népszerűsége.

Választások 2024: Szakad az euró, brutális mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Hónapok óta nem volt ilyen gyenge az euró: a közös európai valuta 0,5 százalékkal 1,073-ig esett a dollárral szemben a kora reggeli órákban, a nyugati tőzsdék pedig egyöntetűen hatalmas mélységből indították a napot. Az EP-választások okozta bizonytalanság minden fronton hatalmas csapást mért a tőkepiacokra.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.