BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Lengyelországban kevesebb mint egy százalékkal győzött Donald Tusk pártja

Megosztott a lengyel társadalom, a Donald Tusk vezette Polgári Platform egy mandátummal előzte meg a Kaczynski nevével fémjelzett Jog és Igazságosságot. A harmadik helyet meglepetésre a radikális jobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció szerezte meg.

A Donald Tusk vezette Polgári Platform (KO) a szavazatok 37,1 százalékkal győzelmet aratott a hétvégén rendezett európai parlamenti választásokon, amivel a KO 21 képviselőt küldhet az Európai Unió parlamentjébe. A korábbi kormánypárt, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 36,2 százalékkal 20 mandátumhoz jutott, ami gyengébb eredmény a 2019-es 45,4 százalékhoz képest.

Fotó: AFP

A harmadik helyet meglepetésre a radikális jobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció szerezte meg 12,1 százalékkal. A 2019-es EP-választáson 5 százalék alatt teljesítő pártalakulat ezúttal hat politikust delegálhat az az Európai Parlamentbe. Tusk koalíciós partnerei közül a Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el, ami három képviselői helyet eredményez a pártnak.

A Harmadik Út (TD) nevű pártszövetség – amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll – 6,9 százalékos támogatottsággal szintén 3 mandátumra tett szert. A részvételi arány 40,65 százalékot ért el, ami 2014 óta a legalacsonyabbnak számít a lengyelországi EP-választások történetében.

Megosztott a lengyel társadalom

Lengyelországban tavaly októberben zajlott le a választás, amit ugyan a jobboldali PiS nyert meg több mint 35 százalékos eredménnyel, de a párt a parlamentben nem rendelkezik többséggel. Így decemberben a nyolc évig ellenzékben politizáló Donald Tusk lett a miniszterelnök egy többpárti koalíciót vezetve. 

Tusk folyamatosan szorítja ki a Jog és Igazságossághoz lojális embereket az államapparátusból, a lépések pedig tüntetéseket váltott ki a lakosság és a PiS törvényhozói részéről. A mostani eredmény alapján a lengyel társadalom továbbra is megosztottnak számít. Bár Lengyelországban fej-fej mellet áll a két oldal, Európa-szerte erősödött a jobboldal, míg a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a zöldek számos képviselőt vesztettek.

Választások 2024: ők képviselhetik Magyarországot az új Európai Parlamentben – lista

Az EP-választás jogi eredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 28-án. Néhány politikus, például Magyar Péter és Toroczkai László ugyanakkor már jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát, helyettük a listán szereplő más jelölt mehet Brüsszelbe és Strasbourgba.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.