BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Vitézy Dávid népszerűbb Karácsony Gergelynél – sok múlhat Szentkirályi Alexandra szavazóin

A Századvég új felmérése szerint Vitézy Dávid egyértelműen megelőzné Karácsony Gergelyt, ha Szentkirályi Alexandra szavazói is őt támogatnák. Vitézy Dávid korábban már kijelentette, hogy ő az egyetlen esély Karácsony Gergely ellen, a győzelem kulcsa pedig Szentkirályi Alexandra szavazóinak kezében van. Később érkezett a hír: Szentkirályi Alexandra péntek reggel visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, és Vitézy Dávid támogatására kérte a fővárosi szavazókat.

Vitézy Dávid a legkedveltebb főpolgármester-jelölt, és szemtől szemben legyőzné Karácsony Gergelyt a választási versenyben – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel a felmérés feltérképezte a politikai szempontból aktív, felnőtt budapesti lakosság körében a főpolgármester-jelöltek népszerűségét – írja a Mandiner.

Budapest, 2024. június 3.Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt beszél A közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló! című, akcióval egybekötött sajtótájékoztatón a Blaha Lujza téren 2024. június 3-án.MTI/Hegedüs Róbert
Választások 2024: Vitézy Dávid népszerűbb Karácsony Gergelynél – sok múlhat Szentkirályi Alexandra szavazóin / Fotó: Hegedüs Róbert

A kutatási adatok tanúsága szerint a politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt

  • Karácsony Gergelyről (53 százalék)
  • és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék).

Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék.

Rendkívüli bejelentés: visszalépett Szentkirályi  Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől

Visszalépett a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, egyben arra kérte minden támogatóját, hogy Vitézy Dávidra szavazzanak. Visszalépésével a vasárnapi önkormányzati választáson a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, Vitézy Dávid, az LMP és a civilek közös jelöltje, illetve a Mi Hazánk Mozgalom, Grundtner András jelöltje maradt versenyben a főpolgármesteri székért. 

Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

A felmérés több dimenzióban vizsgálta a főpolgármester-preferenciákat. Amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek 40 százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. 

Forrás: Századvég

A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek 2 százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya 3 százalék.

Abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között, Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, 

míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna a most vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. Ebben a dimenzióban Grundtner András támogatottsága 4 százalék, a válaszmegtagadók hányada 6 százalék.

Vitézy Dávid szerint akik valóban változást akarnak Budapesten, azoknak valójában egyetlen esélyük van erre: ha rá szavaznak. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott, mára egyértelművé vált, hogy ő az egyetlen esélyes kihívója Karácsony Gergelynek. Kijelentette: a győzelem kulcsa Szentkirályi Alexandra szavazóinak kezében van.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.