BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 297. napja – a törökök is beszállnának az izraeli háborúba

Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Rize, háború, Törökország
Összefoglaló:

Törökország beavatkozhat Izraelben, ahogy azt tette Hegyi-Karabahban és Líbiában is – mondta Recep Tajjip Erdogan török elnök vasárnap, anélkül, hogy részletezte volna, pontosan milyen közbeavatkozásra gondol.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Rize, háború, Törökország
Erdogan nem részletezte, hogyan szállnának be a háborúba / Fotó: Anadolu via AFP

Az Izrael gázai hadműveleteit régóta élesen kritizáló Erdogan a háborút egy, az ország hadiiparát méltató beszédében említette meg. A török elnök szerint ugyanis már csak 

azért is szükséges, hogy hazája nagyon erős legyen, hogy Izrael ne tehessen meg mindent a palesztinokkal. 

Mint mondta, ahogyan Hegyi-Karabahban és Líbiában beavatkoztak, hasonló lépés nincs kizárva Izrael esetében sem.

Az országot kormányzó párt gyűlésén a török államfő arról is beszélt, hogy nincs olyan ok, ami miatt ezt ne tehetnék meg, de ehhez erősnek kell lenniük – derül ki a Reuters beszámolójából.

Törökország korábban több háborúba is beavatkozott

Erdogan megszólalásai Törökország korábbi cselekedeteire utalnak, így arra, amikor az ország 2020-ban katonákat küldött a líbiai polgárháborúba, hogy az ország ENSZ által elismert kormányának oldalán harcoljanak. Az Abdulhamid al-Dbeibah miniszterelnök vezette, Tripoliban székelő nemzeti egységkormány élvezi Törökország támogatását.

Azonban Törökország tagadja, hogy közvetlenül részt vett volna Azerbajdzsán Hegyi-Karabahban folytatott hadműveleteiben, ám azt elismerte, hogy segítette az azeri katonák kiképzését és az ország hadseregének modernizációját.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.