BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Banglades,

Már legalább 114 halottja van a bangladesi tüntetéshullámnak, de érvényesülni látszik a tiltakozók akarata

A tüntetéshullám a korábban egyszer már eltörölt kvótarendszer visszaállítása ellen indult el, melyet most annak hatására a legfelsőbb bíróság visszavont. A bangladesi kormány ennek ellenére meghosszabbította a kijárási tilalmat, internet pedig továbbra sincs az országban.

A bangladesi kormány vasárnap meghosszabbította az eddig legkevesebb 114 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések miatt a főváros Dakkában és más városokban két napja elrendelt kijárási tilalmat. A rendelet szerint a kijárási tilalom a legfelsőbb bíróságnak a tüntetéseket kiváltó, a kormányzati álláskvótákról szóló aznapi meghallgatásáig van érvényben, majd egy kétórás szünetet követően bizonytalan ideig folytatódik – jelentette a helyi média.

Bangladesh,
Legkevesebb 114-en meghaltak a tüntetők és a rendfenntarók közti összecsapásokban Bangladesben / Fotó: AFP

Az országban június eleje óta tartanak a tüntetések a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára fenntartó kvóta megszüntetését követelve. A több mint 170 milliós országban mintegy 32 millió fiatal munkanélküli vagy nem rendelkezik szakképzettséggel, és a tiltakozók szerint a kvótarendszer az országot 2009 óta vezető, 76 éves Vazed Haszina miniszterelnököt támogató csoportok rokonainak kedvez.

Haszina kormánya 2018-ban ugyan eltörölte a kvótarendszert, de egy bíróság a múlt hónapban visszaállította. A bangladesi legfelsőbb bíróság a kormány fellebbezését követően felfüggesztette a döntést, és az ügyben augusztus 7-re tervezett meghallgatást előrehozva, vasárnap tárgyalta az ügyet.

Mostani döntésével a grémium hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági határozatot,

és eltörölte kormányzati állásokra vonatkozó, a tüntetéseket kiváltó kvóták nagy részét. 

Ennek értelmében a kormányzati pozíciók 93 százalékát a jelöltek ezentúl pusztán érdemeik, nem pedig a kormányzathoz fűződő rokoni kapcsolataik alapján tölthetik be. A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a tüntető diákok, valamint a rendőrök és ellentüntetők között, amelyekben kedd óta legkevesebb 114-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek.

A bangladesi kormány pénteken katonai egységeket irányított Dakkába és a nagyobb városokba a polgári hatóságok megsegítésére.

Csütörtök óta Bangladesben felfüggesztették 

  • az internet- és 
  • sms-szolgáltatást, 
  • az egyetemek, illetve főiskolák pedig már szerdától zárva tartanak. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.