BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden a túlélésért küzd, már Kamala Harris az esélyesebb Trumppal szemben

Az amerikai alelnök, Kamala Harris a felmérések szerint nagyobb eséllyel szállhatna szembe Trumppal, mint az elnök. Biden azonban továbbra sem adja fel.

Szerdán felerősödött a Joe Bidenre nehezedő nyomás, hogy lépjen vissza az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyből, miután a New York Times bombaként robbantotta a hírt, amely szerint egy kulcsfontosságú szövetségesének elismerte a lehetőséget, és saját pártján belül is megindult a visszalépését követelő mozgalom.

Biden
Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök egy kampányrendezvényen – a felmérések szerint Harris esélyesebb lenne Trumppal szemben / Fotó: NurPhoto via AFP

A Fehér Ház és Biden kampánya gyorsan cáfolta a Times jelentését, amely szerint az elnök azt hangoztatta egy támogatójának, hogy nem engedhet meg magának egy újabb hibás lépést, amely visszavonhatatlanul ártana a kampányának. Maga Biden kitartott amellett, hogy továbbra is versenyben kíván maradni. 

A végsőkig versenyben vagyok, és győzni fogunk, mert amikor a demokraták összefognak, mindig nyerünk

– mondta Biden egy Kamala Harris alelnökkel közösen lebonyolított telefonkonferencia beszélgetésen.

Az elnök úgy döntött, hogy felgyorsítja kampányát, s igyekszik kiköszörülni a csorbát, miután a Donald Trumppal folytatott televíziós vitán csúfosan leszerepelt. A tervek szerint pénteken interjút ad az ABC Newsnak, és a wisconsini Madisonban gyűlést tart. Vasárnap Philadelphiába utazik egy újabb kampányrendezvényre. Utazása idejére interjúkat tervez adni philadelphiai és milwaukee-i rádióállomásoknak is.

Biden több magas rangú demokrata törvényhozót – köztük Chuck Schumer szenátusi, és Hakeem Jeffries képviselőházi frakcióvezetőt – hívott fel, hogy próbáljon támogatást szerezni, amikor pártjának tagjai megdöbbenésüket fejezték ki a kampányával kapcsolatban. Eddig ugyan csak két képviselőházi demokrata képviselő – a texasi Lloyd Doggett és az arizonai Raul Grijalva  szólította fel nyilvánosan Bident, hogy lépjen vissza. Az elnök azonban nem biztos, hogy túléli a demokrata törvényhozók összehangolt lázadását, akik 

aggódnak amiatt, hogy gyenge teljesítménye mandátumaikba vagy a közelgő választásokon a képviselőház és a szenátus feletti ellenőrzés megszerzésének esélyébe kerülhet.

Biden ellen szól az is, hogy alelnöke, Kamala Harris esélyesebbnek látszik Trumppal szemben, mint ő. A Reuters közvéleménykutatása szerint Harris csupán egyetlen százalékponttal maradna le a republikánus jelölt, Trump mögött. A Bloomberg News/Morning Consult májusi felmérése szerint Harris egyre nagyobb bizalmat élvez az ingadozó államokban, amelyekben a megkérdezettek 48 százaléka gondolja úgy, hogy készen áll az elnöki feladatok ellátására, ha Biden nem tudná, nem akarná folytatni.

Biden nem adja fel

A jelek szerint azonban az elnök továbbra sem kívánja feladni. A New York Times értesülése szerint Biden szerdán több demokrata kormányzóval találkozott a Fehér Házban egy zárt ajtós megbeszélésen, igyekezve megnyugtatni támogatóit. Ez azonban nem lesz könnyű, mert a közvéleménykutatások jókora zakót jeleznek a demokrata elnökjelölt számára. A CNN által készített felmérés szerint hat százalékpontra nőtt hátránya Trumppal szemben. A CNN szerint a regisztrált szavazók 47 százaléka támogatja Trumpot, Kamala Harrist viszont 45 százalék, vagyis e kutatás szerint is a jelenlegi alelnök az esélyesebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.