BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Joe Biden új magyarázattal állt elő, hogy miért szerepelt gyengén az elnökjelölti vitán

Joe Biden gyatra teljesítménye nagy vihart kavart a demokraták körében, és fokozta az alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakat, miközben a fogadóirodák is egyre kevesebb esélyt adnak az újrázására. A politikus most újabb magyarázattal igyekszik megnyugtatni a támogatóit.

Joe Biden a Franciaországba, Olaszországba és más országokba tett nemzetközi utazásaival magyarázta az elnökjelölti vitán nyújtott gyenge teljesítményét egy virginiai adománygyűjtő rendezvényen. Biden a résztvevőknek azt mondta, hogy 15 időzónán keresztül utazott, és nem hallgattott a stábjára, így fáradtan vett részt a szópárbajon. 

Biden eddig megfázással magyarázta gyatra teljesítményét, most a sok utazással igyekszik megnyugtatni a támogatóit / Fotó: AFP

Az elnök tanácsadói korábban arról beszéltek, hogy Biden megfázott, és nem vette be a gyógyszerét a Donald Trumppal folytatott vitája előtt. Kérdés, hogy az új magyarázat mennyire győzheti meg az egyre jobban aggódó demokrata szavazókat és politikusokat. Mint ismert, Biden és Trump múlt héten csapott össze kamerák előtt, a 81 éves elnök pedig sokszor akadozva és összefüggéstelenül beszélt.

Trump számos kritikával illette ellenfelét, amire a politikus nem tudott érdemben reagálni, így a hivatalban lévő elnök nemhogy cáfolta, hanem megerősítette a korával kapcsolatos aggályokat. Pedig Biden kérésére több játékszabályt is megváltoztattak, így a szópárbajt ezúttal a CNN szervezte, és a szokásos időponthoz képest hónapokkal előrehozták, valamint közönség sem volt az eseményen.

A fogadóirodák is egyre kevesebb esélyt adnak Bidennek

A PredictIt és a Betfair fogadóiroda szerint 40 százalék az esély arra, hogy Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje, amivel 2022 óta először fordul elő, hogy Biden 50 százalék alá süllyedt. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a CNN kutatása szerint Donald Trump 60 százalék fölötti eredménnyel nyerte meg az összecsapást, a demokraták körében pedig egyre nagyobb a pánik.

Tegnap először a képviselőház egyik demokrata tagja, a texasi Lloyd Doggett nyilvános közleményben szólította fel Bident, hogy hozza meg a fájdalmas és nehéz döntést a visszalépésről. Azóta több párttársa is hangot adott a kétségének: Jared Golden, Maine állam képviselője egy helyi lapban közölt egy véleménycikket, amelyben azt írta, hogy 

nem bízik Biden novemberi győzelmében.

Marie Gluesenkamp Perez, Washington állam demokrata kongresszusi képviselője pedig egy helyi televíziónak azt mondta, hogy szerinte Biden vitán nyújtott teljesítménye választási vereséget eredményezhet. Sőt, a Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint a demokraták 32 százaléka úgy gondolja, hogy Bidennek be kell fejeznie újraválasztási kampányát, és átadnia a helyét másnak.

Lecserélhetik Bident?

Az elnökjelölt lecserélése az előválasztások lezajlása után csak akkor lehetséges, ha Joe Biden lemond az indulás jogáról. Ebben az esetben kérdéses, hogy ki lehet a párt elnökjelöltje, hiszen a delegáltak bárkire leadhatják voksukat az augusztus 19. és 22. között várható elnökjelölő gyűlésen. Biden azonban közölte, hogy esze ágában sincs visszalépni.

A 2028-as választáson várhatóan induló prominens politikusok, az illinois-i kormányzó J. B. Pritzker és kaliforniai kollégája, Gavin Newsom támogatásáról biztosította Bident a vita után, ahogy Barack Obama korábbi elnök is. Források szerint Biden ma találkozik a demokrata párt kormányzóival, hogy biztosítsa őket alkalmasságáról az elnökjelölti posztra.

Katasztrofális szereplése miatt Biden elveszítette a független és bizonytalan szavazókat

Az amerikai elnökválasztás eredménye a független szavazókon, azon belül is a kulcsfontosságú csatatérállamok 6 százaléknyi szavazóján múlik, és úgy tűnik, hogy őket elveszítette Joe Biden az első elnökjelölti tévévitán nyújtott katasztrofális teljesítményével. A harmadik párt színeiben induló Robert F. Kennedy Jr. is profitálhat a helyzetből.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.