BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bundestag biden bukta

Saját pártja kirúgná, de az EU vezetői büszkén védik Bident

Scholz, Macron és a frissen megválasztott Keir Starmer is felsorakozott az idős elnök mögött. Az uniós vezetők ugyanis attól rettegnek, hogy az egyre nehezebben beszámítható Biden nélkül nekik kell pénzelniük Ukrajna védelmét.

Csütörtökön Olaf Scholz német kancellár volt a legújabb európai vezető, aki nyilvánosan bizalmát fejezte ki Joe Biden elnök kognitív képességeiben és politikai kitartásában, miközben Washingtonban a saját pártja jelenleg arról vitázik, hogy az öregedő politikus helyett nem kellene-e egy jobb jelöltet találniuk, aki ki tud állni Donald Trump ellen a novemberi választásokon.

Bundestag biden bukta
Olaf Scholz és európai társai továbbra is kiállnak a bukdácsoló Joe Biden mellett / Fotó: AFP

A német államfő a PBS-nek Washingtonban adott interjújában azt mondta, hogy nagy hiba lenne alábecsülni Bident, és az amerikai elnököt „nagyszerű kampányolónak” nevezte, aki továbbra is erős támogatója a NATO-nak, és kulcsfontosságú személy szerinte „az európai béke megteremtésében”.

Csak annyit mondhatok, hogy az én szemszögemből, aki az elnök úrral sokszor beszélget: Biden nagyon koncentrált, és nagyon intenzíven teszi azt, amit az USA vezetőjének tennie kell a szövetség sikerének az érdekében 

– jelentette ki Scholz, csatlakozva több nyugat-európai tagállam vezetőjéhez, akik védelmébe vették az amerikai elnököt.

A Nyugat számára az e heti washingtoni NATO-csúcstalálkozón a legfontosabb téma Biden életkora és elmeállapota volt, miután a politikus múlt hónapban katasztrofálisan leszerepelt a republikánus  Trump  exelnökkel szembeni vitán. 

Emiatt az Atlanti-óceán mindkét partján felmerültek olyan félelmek is, hogy egy második Trump-elnökség esetén az Egyesült Államok kihátrálna kontinensek közti biztonsági ügyekből, különösen Ukrajna további védelméből és támogatásából.

Biden nem hajlandó visszalépni

Az elnök szerint a katasztrofálisan sikerült tévévita csak egy rossz pillanat volt, és képes legyőzni Donald Trumpot novemberben. Joe Biden szerint a demokrata párt is mögötte áll.

Míg az USA-ban a Demokrata Párt és a lakosság Biden lemondatásról vitatkozik, addig az EU látszólag zárta sorait, és beállt az öregedő és egyre nehezebben beszámítható politikus mögé. Az újonnan megválasztott brit miniszterelnök, Keir Starmer például ragaszkodott ahhoz, hogy Biden „nagyon jó formában” volt szerdán a Fehér Házban tartott egyórás találkozójuk során, és elhárította a BBC riporterének kérdését az amerikai elnök esetleges „szenilitásáról”.

Eközben Alexander Stubb finn elnök hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincsenek aggályai azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke képes-e vezetni országát, vezetni az Ukrajnáért folytatott harcunkat és vezetni a NATO-t.

US President Joe Biden's celebrates Independence Day at the White House, Biden, Harris,
Joe Biden elmeállapota egyre kínosabb kérdéssé válik a NATO-szövetségesek számára / Fotó: AFP

A kongresszusi demokraták egyre hangosabb követelései, amelyekben az elnök lemondását követelik, hogy adja át a stafétabotot egy fiatalabb – és alkalmasabb – jelöltnek, nem alaptalanok. Bár a vezető elmeállapota a republikánus oldalról évek óta mikroszkóp alatt van, az ügy a vitaszereplése óta a teljes washingtoni politikát megfertőzte.

Erre Biden csütörtökön még több olajat öntött a tűzre, amikor Volodimir Zelenszkijt tévesen „Putyin elnökként” mutatta be, bár gyorsan ki is javította magát.

A baklövés Scholz interjúja után történt, amelyet előre felvettek, így a német kancellár nem tudott reagálni a félreértésre. Emmanuel Macron francia elnök azonban, aki nem sokkal a baleset után tartott sajtótájékoztatót, azonnal védelmébe vette Bident, és kijelentette, hogy ez bárkivel előfordulhat: „akár még én is félrebeszélhetek, holnap”.

Starmer a maga részéről kitért az arra vonatkozó kérdések elől, hogy az amerikai elnöknek félre kellene-e állnia a választások előtt, mivel szerinte a NATO egyben tartása fontosabb, mint „a szövetség különböző vezetőiről szóló pletykák”.

Biden elnök mindenen keresztül vezetett minket, és ezután is szükségünk lesz az ő eltökéltségére, hogy együtt megvédhessük a demokráciát és a Nyugatot 

– jelentette ki a brit miniszterelnök.

Orbán Viktor találkozott Joe Bidennel – videó

A NATO alapításának 75. évfordulós megemlékezésével hivatalosan is megkezdődött a védelmi szövetség csúcstalálkozója Washingtonban. A magyar miniszterelnök és az amerikai elnök először találkozott.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.