BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Joe Biden

Érkeznek a reakciók: a világ vezetői hálásak Joe Biden munkájáért, de ideje távozni

A világ hálás az amerikai elnöknek az elmúlt évek munkájáért, de örülnek, hogy visszalépett a választástól. Joe Biden vasárnap jelentette be, hogy nem ő lesz a demokraták elnökjelöltje Donald Trumppal szemben az őszi választásokon. Biden helyét a kampányban alelnöke, Kamala Harris veszi át.

A nyugati világ nagy része felelősségteljes döntésként értékeli, hogy Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől. Ez azt jelenti, hogy az őszi választáson Biden alelnöke, Kamala Harris lesz Donald Trump ellenfele. Joe Biden teljes támogatásáról biztosította Harrist, és azt is írta, hogy „Demokraták – ideje összefogni és legyőzni Trumpot”.

Joe Biden
A világ vezetői reagálnak Joe Biden visszalépésére / Fotó: AFP

Az Egyesült Államok volt elnöke, Barack Obama is írt egy Facebook-posztot egykori alelnöke, Joe Biden visszalépésével kapcsolatban. Obama méltatta Biden munkáját alelnökként és elnökként is.

„Hivatalba lépése óta Biden elnök újra és újra megmutatta ezt a karaktert. Segített a világjárvány megszüntetésében, több millió munkahelyet teremtett, csökkentette a vényköteles gyógyszerek költségeit, 30 év után elfogadta az első jelentős fegyverbiztonsági jogszabályt, a történelem legnagyobb befektetését hajtotta végre az éghajlatváltozás kezelésére, és harcolt a munkajogok biztosításáért, hogy tisztességes bérekért és juttatásokért szervezkedhessenek az emberek. Nemzetközi szinten helyreállította Amerika pozícióját a világban, felélénkítette a NATO-t, és mozgósította a világot, hogy fellépjen az ukrajnai orosz agresszióval szemben” – írta Obama. Hozzátette, hogy Biden letért arról az útról, amelyet elődje, Donald Trump hagyott maga után. Szerinte Trump csak káoszt, hazugságokat és megosztottságot hozott Amerikának.

A visszalépés híre után nem sokkal Soros György fia, Alex Soros is posztolt, ő az X-en. A bejegyzésben arra szólít fel, hogy mindenki fogjon össze Kamala Harrisért, hogy legyőzhesse Trumpot.

Ő a legjobb és legképzettebb jelöltünk. Éljen az amerikai álom!

– írta Alex Soros.

Oroszország szerint ki kell vizsgálni, hogy az amerikai demokraták eltitkolták-e Biden rossz állapotát

Ki kell vizsgálni a Joe Biden szellemi állapotával kapcsolatos igazságot eltitkoló amerikai média és politikusok összejátszását – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő államfője visszalépett attól, hogy a demokrata párt elnökjelöltje legyen.

A következő lépésnek annak kivizsgálásának kellene lennie, hogy miként esküdött össze az amerikai média a politikai körökkel a közvélemény manipulálására az egyik politikai párt érdekében, elhallgatva az igazságot Biden mentális állapotáról

– hangoztatta a szóvivő.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az orosz Life hírportának úgy nyilatkozott, hogy Oroszország számára az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” céljainak az elérése az elsődleges, nem pedig az amerikai választás eredménye. Azt is mondta, hogy az amerikai választásig négy hónap van hátra, amelyet a Kreml figyelemmel fog kísérni.

Csehország: felelősségteljes döntés volt Biden visszalépése

A cseh kormányfő szerint Joe Biden visszalépése az amerikai elnökjelöltségtől egy olyan komoly politikus döntése, aki évtizedekig szolgálta hazáját.

„Felelősségteljes és személyesen biztosan nem könnyű lépés, de annál értékesebb” – írta Petr Fiala vasárnap este az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében. A cseh politikus hangsúlyozta: szurkol az Egyesült Államoknak, hogy a két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből „egy jó elnök kerüljön ki”.

Jan Lipavsky külügyminiszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden bejelentése korábban jött a vártnál. Kiemelte, hogy amerikai belügyről van szó, és most a demokratákon a sor, hogy új jelöltet állítsanak.

Úgy vélem, hogy az utóbbi évtizedek egyik legdrámaibb amerikai elnökválasztásának vagyunk tanúi

– jelentette ki. „Bármilyen is lesz az amerikai elnökválasztás eredménye, az Európai Uniónak készen kell állnia arra, hogy többet fog költeni saját biztonságának bebiztosítására” – mutatott rá Jan Lipavsky.  

A lengyel közvéleményt megosztja Biden visszalépése

Felelősségteljes lépésnek találták a lengyel politikusok azt, hogy Joe Biden a vasárnapi bejelentés szerint visszalép az amerikai elnökjelöltségtől, ettől eltérő véleményen van a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője.

„Felelősségtudat” – kommentálta Biden lépését az X felületen Szymon Holownia, a parlamenti alsóház elnöke.

Donald Tusk lengyel kormányfő az X-en megírta: Biden „sokszor állt nehéz döntések előtt, amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia és a szabadság pedig erősebb lett”. Tusk azon meggyőződését fejezte ki, hogy Biden ugyanebben a szellemben hozta meg a visszalépéséről szóló döntést is.

Trudeau, Scholz, Starmer: a világ vezetői sorra megszólalnak

„Évek óta ismerem Biden elnököt. Ő egy nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli. Elnökként a kanadaiak partnere – és igaz barátja. Biden elnöknek és a First Ladynek: köszönöm” – írta a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau.

„Joe Biden nagyon sokat ért el: hazája, Európa és a világ érdekében. Hála neki, a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA pedig jó és megbízható partner számunkra. Döntése, hogy nem indul újra, elismerést érdemel” – olvasható a német kancellár, Olaf Scholz bejegyzésében.

„Tiszteletben tartom Biden elnök döntését, és várom, hogy elnöksége hátralévő részében együtt dolgozzunk. Tudom, hogy ahogyan ezt figyelemreméltó karrierje során tette, Biden elnök is az alapján fogja meghozni a döntését, amiről úgy gondolja, hogy az amerikai nép legjobb érdeke” – írta az új brit miniszterelnök, Keir Starmer.

„Köszönjük Joe Biden elnöknek, hogy megingathatatlanul támogatta Izraelt az évek során. Kitartó támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt. Hálásak vagyunk vezetéséért és barátságáért” – áll az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant hozzászólásában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.