BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg bombát találtak idén Magyarországon, már több mint 800 riasztás történt

Az ország egész területén találtak már idén robbanótesteket, amiket a tűzszerészeknek kellett hatástalanítani. A bombák jellemzően második világháborús lövedékek, amik nem robbantak fel. Fél év alatt majdnem 11 tonna robbanóeszköz került elő Magyarországon.

Idén több mint 800, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 150-nél is több eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede pénteken Facebook-oldalán. Azt írták: a legtöbb bejelentés továbbra is Fejér vármegyéből érkezett, innen 144 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz az év első hat hónapjában. Pest vármegyében 124, Veszprém vármegyében 72 alkalommal kezeltek robbanóeszközöket a katonák.

robbanótest
tűzszerészek
A tűzszerészeket több mint 800 alkalommal riasztották bombák miatt az ország egész területén / Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldal

Kiemelték: a fővárosban és Pest vármegyében kellett a legtöbbször soron kívül, vagyis 24 órán belül intézkedniük a feltételezett robbanóeszközök miatt, összesen 67 alkalommal. Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében 10 alkalommal kellett soron kívül intézkedniük.

Az idei év első fél évében hozzávetőleg 10,8 tonna különböző típusú, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközt, illetve lőszert semmisítettek meg az ezred tűzszerészei, ehhez több mint 210 kilogramm robbanóanyagot használtak fel.

A bejegyzésben felidézték: Fejér vármegyében, Nagyegyházán egy családi ház közelében húzódó gyalogos úton, közterületen került elő egy gyújtószerkezet nélküli, 82 milliméteres szovjet repesz aknavető gránát júniusban. Szintén júniusban eső mosott ki egy kilőtt állapotú, 105 milliméteres magyar romboló gránátot Székesfehérvár és Zámoly között, egy kukoricás mellett vezető földes úton. A Pusztaszabolcs melletti Felsőcikolapusztán pedig egy társasház kertjében 4 darab 7,5 centiméteres német páncéltörő lőszer és 13 darab 7,5 centiméteres német repesz lőszer került elő márciusban.

Júniusban Pest vérmegyében, Üllő külterületén egy római kori szarmatatelep feltárásakor került elő két szovjet RG-42-es kézigránát tárolócsavarral és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetekkel, valamint egy kilogrammnyi szovjet gyalogsági lőszerrel, Dunavarsányban pedig egy horgásztó partján, stégépítés közben került elő egy 15 centiméteres német repeszromboló gránát. Májusban Piliscsabán, egy családi ház kertjében összesen 34 darab, 15 centiméteres magyar repeszromboló gránátot találtak biztosított gyújtószerkezetekkel, szállítható állapotban, Gödöllőn pedig építési munkák előkészítésekor találtak egy szovjet gyártmányú, 35 kilogramm tömegű repeszbombát, biztosított gyújtószerkezettel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencs külterületére egy mezőgazdasági gépbe szorult, 10 centiméteres repeszromboló gránáthoz riasztották a tűzszerészeket áprilisban. A robbanóeszköz kilőtt állapotú volt, így még gépbe szorult helyzetében távolították el élesített gyújtószerkezetét a katonák. Sátoraljaújhelyen pedig a Bortemplom tornyában áprilisban, a felújítási munkák alatt találták meg a 15 centiméteres német repeszromboló gránátot, amely valószínűleg 1944 decembere óta szunnyadt a padló alá fúródva.

Halálos tragédia: apja tette a robbanószerkezetet a gyerek mellé

A jól látható figyelmeztetések ellenére egy turista megengedte gyermekének, hogy egy aknamezőn talált robbanószerkezetet magához vegyen. Az akna felrobbant, a kilencéves gyermek pedig elhunyt, az apát letartóztatták.

A Komárom-Esztergom vármegyei Csép külterületén 63 darab, 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránátot – összesen 250 kilogrammnyit – találtak egy szántóföldön áprilisban.

Májusban a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során találtak egy 15 centiméteres, német repeszromboló gránátot. Februárban Erdőkürt külterületén pedig földmunkák során egy szovjet, 100 kilogrammos romboló légibomba került elő.

Somogy vármegyében, Siófokon egy bevásárlóközpont parkolója melletti töltés oldalában találtak összesen 75 darab, különböző típusú második világháborús robbanótestet márciusban.

A Csepeli Szabadkikötő területéről pedig egy szovjet és egy német 250 kilogrammos légibombát szállítottak el a tűzszerészek januárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.