BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borzalmas hőség sújtja Amerika keleti partját

Amerika keleti partjának nagy városaiban szinte állandó a hőségriasztás, és azt javasolják, aki megteheti, maradjon otthon. A hőség már hetek óta sújtja az Egyesült Államok nagy részét.

Milliókat fenyeget a hőhullám az Egyesült Államok középnyugati és keleti részén. Kansastől és Texastól egészen New Yorkig és Dél-Karolináig érvényben vannak a hőségre vonatkozó figyelmeztetések, mivel a múlt héten kezdődött rekordmeleg elérte az ország keleti részét, és több helyen is hőkupolák alakultak ki. A hőség már hetek óta sújtja az Egyesült Államok nagy részét.

More than half of US under heat, flood advisories, hőség
Borzalmas hőség sújtja Amerika keleti partjait / Fotó: Anadolu via AFP

Az Egyesült Államok keleti partjának nagyobb városaiban mindenhol állandó hőségriasztások vannak érvényben, valamint figyelmeztetik az olyan légúti megbetegedésben szenvedőket, mint az asztma, hogy ha tehetik, ne hagyják el otthonaikat – írja a The Guardian. Több keleti nagyvárosban is rekordközeli hőmérsékletre lehet számítani a napokban, 

New Yorkban és Tulsában is 36-39 fok körüli hőségre kell számítani, a magas páratartalom miatt pedig ennél csak magasabb lesz a hőérzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) is folyamatosan figyelmeztet az extrém hőségre. Az NWS szerint a hőség és a páratartalom az előrejelzések szerint kedd délutánra éri el a csúcsot, mielőtt a Kanadából érkező hűvösebb levegő enyhülést hoz. Az Egyesült Államokban már eleve magas hőmérséklettel indított a hőségszezon, több államban jelentettek hőség okozta haláleseteket a szélsőséges hőmérséklet és páratartalom miatt. 

Magyarországon is tombol a hőség: kedden a sok napsütés mellett délután magasra törnek a gomolyfelhők, és elszórtan (de főleg a Dunától keletre) alakul ki zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul, és megerősödik. 35 és 42 fok között alakul a hőmérséklet. Szerdán a sok napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarja, elszórtan lehet frissítő csapadék. Az északias szél élénk marad. 34-40 fokos országos hőség lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.