BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Keir Starmer Chairs His First Cabinet Meeting in London brit külügyminiszter

Brit külügyminiszter: újra össze kell fognia Európának

Lammy szerint a munkáspárti kormány jó partnere lesz az Európai Uniónak.

David Lammy brit külügyminiszter szerint új alapokra kell helyezni Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatait, és leszögezte, hogy a csütörtöki parlamenti választások után megalakult munkáspárti kormány megbízható partnere és szövetségese, jó szomszédja lesz a kontinesnek.

Keir Starmer Chairs His First Cabinet Meeting in London brit külügyminiszter
David Lammy szerint új alapokra kell helyezni az EU és Nagy-Britannia kapcsolatát / Fotó: Anadolu via AFP

A brit külügyminiszter hangsúlyozta: első nemzetközi tárgyalásait Annalena Baerbock német, Radek Sikorski lengyel és Tobias Billström svéd külügyminiszterrel tartja, és azt az egyszerű üzenetet közvetíti nekik, hogy 

ragadjuk meg az alkalmat a kapcsolatok újraindítására, dolgozzunk még szorosabban együtt a közös kihívások kezelése végett!

Lammy szerint a legsürgősebben kezelendő ilyen közös kihívás az ukrajnai háború. Kijelentette, hogy London továbbra is kiáll az ukrán nép mellett, az Ukrajnának nyújtott brit katonai, gazdasági, politikai és diplomáciai támogatás pedig továbbra is „sziklaszilárd”.

Az előző, konzervatív párti brit kormány a háború kezdete óta hozzávetőleg 12 milliárd font – csaknem 5600 milliárd forint – értékű támogatást nyújtott Ukrajnának.

David Lammy szerint az új munkáspárti kormány elkötelezettsége a NATO iránt is megingathatatlan. A brit külügyminiszter hangsúlyozta: már a hét végén arról kezdeményezett tárgyalásokat, hogy a NATO-szövetségesek miként jelölhetik ki egyértelműen az ukrán NATO-csatlakozáshoz vezető utat.

Megalakult az új brit kormány Sir Keir Starmer miniszterelnök vezetésével

A munkáspárt elsöprő sikert aratott a csütörtöki választáson, az új kormány megalakulására pedig már nem is kell tovább várni. A briteknek 2010 óta most először van munkáspárti miniszterelnökük.

A brit külügyminiszter szerint mindemellett Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét is javítani kell. Lammy közölte: ennek első lépéseként nagyra törő és széles körű kétoldalú biztonsági megállapodásra tesz javaslatot az uniós partnerországoknak.

Szeretném hallani emellett az ő elképzeléseiket is arról, hogy miként lehetne újjáépíteni a bizalmat Nagy-Britannia és az EU között 

– fogalmazott a brit külügyminiszter. London elképzelése szerint ez az együttműködés új, geopolitikai léptékű partneri viszony alapjait teremtheti meg.

A Munkáspárt az elmúlt időszakban egyértelművé tette, hogy nem törekszik Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozására. A párt választási programja külön kitért arra, hogy Nagy-Britannia a munkáspárti kormány megalakulása esetén is az Európai Unión kívül maradna, de új alapokra helyezné és elmélyítené az EU-hoz fűződő kapcsolatokat.

A tervezet szerint azonban ez sem jelentené Nagy-Britannia újbóli belépését az EU egységes belső piacára és vámuniójába, és a Labour-kormány nem állítaná helyre a szabad mozgáshoz fűződő, kötetlen beutazási, letelepedési és munkavállalási lehetőséget biztosító szabadságjogokat sem.

A brit Liberális Demokraták visszalépnének az EU-ba

Sir Ed Davey és pártja az egyetlen, akinek az Európai Unióba való visszalépés a kijelölt hosszú távú célja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.