BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bűnöző rabkatona

Kijev rabkatonaprogramja sem segít a hadseregen

Az ukrán rendszert többre tartják, mint az oroszt, de a rabok között így sem népszerű. A háborús veszteségek miatt azonban Kijev annyira kétségbe van esve, hogy tovább bővítené a börtönviselt bűnözőknek járó kiváltságokat, ha csatlakoznak a hadsereghez.

Ukrajnában egy új törvénynek köszönhetően több ezer elítélt bűnöző vált jogosulttá a vártnál korábbi szabadulásra, ha cserébe bevonulnak a hadseregbe, és részt vesznek az Oroszország elleni küzdelemben, amivel Kijev a fogyatkozó haderejét pótolná.

bűnöző rabkatona
Oroszország után Ukrajna is elkezdett az elítélt bűnözők körében toborozni / Fotó: AFP

Az ukrán kormány sokáig vonakodott a foglyok toborzásától – miközben ezt a gyakorlatot Moszkva a háború 2022-es kirobbanása óta folytatja –, ám Denys Maliuska igazságügyi miniszter csütörtökön elárulta, hogy május óta több ezer elítélt bűnözőt vetettek be a fronton.

A program nagyban különbözik az orosztól, és sokkal magasabb követelményeket tartalmaz. De nekünk is be kellett ismernünk, hogy a börtöneinkben sok jó ember van, és a bűnözők között is rengeteg a hazafi 

– mondta a Financial Timesnak adott interjújában, hozzátéve, hogy a kezdeményezés keretében a több mint ötezer kérelmező közül mintegy háromezer foglyot engedtek szabadon, míg 368-at egészségügyi okokból elutasítottak.

Maliuska abban bízik, hogy az új törvény segítene Kijevnek kipótolni a gyalogsági csapatoknál mutatkozó kritikus hiányt, amit az elmúlt hónapokban folyó kétségbeesett harcok okoztak a frontvonalon.

Az ukrán rendszer elvileg előnyösebb az elítéltek számára, mint az orosz: a besorozott rabkatonákat először nyílt büntetőtelepekre szállítják, hogy a kiképzésüket kényelmesebb helyen töltsék, mint a zsúfolt börtönökben. A várhatóan nyár végén bevetendő elítéltek ráadásul viszonylag magas fizetést kapnak, amelyből eltarthatják a családjukat.

Már a bűnözőkre is szükség van

A rabkatonaprogram a legutóbbi intézkedés, amelyet Kijev a csapatainak a feltöltésére hozott meg, ugyanis a hadseregnek több százezer ember mozgósítására lenne szüksége ahhoz, hogy meg tudja védeni a több száz kilométeres frontvonalat – az ellentámadásokról és offenzívákról nem is beszélve.

Emellett Volodimir Zelenszkij elnök nemrég 27-ről 25-re csökkentette a sorozási korhatárt, növelte a katonák fizetését és a hazautazási szabadságokat, a toborzóirodák pedig folyamatosan új kampányokkal próbálják becsalogatni a fiatalokat.

A pozitív marketing mellett a sorozás elől bujkálókra is nagyobb nyomást helyeztek: a külföldre menekülők például már semmiféle diplomáciai támogatásra nem számíthatnak.

Denys Maliuska igazságügyi miniszter bűnöő rabkatona
Denys Maliuska igazságügyi miniszter szerint a börtönviseltek között is rengeteg a hazafi / Fotó: AFP

Az ostor és mézesmadzag taktika azonban eddig kudarcot vallott, mivel az ukrán lakosság láthatóan belefáradt a háborúba, és egyre kevesebb az olyan fiatal férfi, aki hazaszeretetből csatlakozna a fegyveres erőkhöz. 

Ezen pedig az sem segít, hogy a toborzótisztek gyakran botrányos módon, az utcáról rángatják be az embereket, és erőszakkal sorozzák be őket a seregbe.

Kijevben szigorúan őrzött titok a valódi áldozati számok, de Zelenszkij szerint az elmúlt 28 hónapban legalább 31 ezren haltak meg szolgálat közben, a kormány hivatalos adatai alapján pedig az elesett és megsebesült katonák száma meghaladja a 100 ezret.

Ezzel szemben az orosz oldalon nyugati tisztviselők becslései szerint a háború kezdete óta több mint 350 ezer katona halt meg vagy sebesült meg a háborúban. A frontvonalon uralkodó állapotok alapján lehetséges, hogy valójában az ukrán adatok is ennek közelében járnak.

Az ukrán hadseregnek sürgősen szüksége lesz utánpótlásra, ám a rabkatonák ehhez nem lesznek elegen: a kormány szerint az orosz csapatok megállítására több mint 400 ezer főre lenne szükség.

Búcsút mondhatnak a kegyelemnek az orosz rabkatonák

Az eredeti alkuval jobban jártak, mint a rendes besorozottak. Mostantól azonban az orosz raboknak a háború végéig kell harcolniuk, és szabadon bocsátásuk utána sem garantált.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.