BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Embercsempész bandát tartóztattak le Romániában

Az Europol nyomozói felderítették azt az illegális hálózatot, amely magán-taxivállalatok által alkalmazott sofőrökkel szállított migránsokat Törökországból Nyugat-Európába. Összesen nyolc embercsempészt tartóztattak le.

A Román Rendőrség és a Román Határrendészet által vezetett, az Europol által támogatott, a Szervezett Bűnözés Elleni Bolgár Főigazgatóság részvételével zajló művelet egy migránscsempészetben részt vevő szervezett bűnözői hálózatra csapott le – közölte az Europol.

embercsempész
Europol
Románia
A román rendőrség által vezetett Europol-nyomozócsoport lecsapott egy embercsempész hálózatra / Fotó: AFP

A gyanúsítottak migránsokat csempésztek Bulgáriából Romániába, majd Nyugat-Európába. A nyomozást Ausztria, Németország és Magyarország is támogatta.

A nyomozás eredménye számokban:

  • 9 helyszín (2 Aradon, 3 Bukarestben, 1 Nagyváradon és 3 Temesváron),
  • 8 letartóztatás (román és szír állampolgárok),
  • 32 migránst találtak az egyik átkutatott biztonsági házban (9 iraki és 21 szír állampolgár, valamint 2 másik ismeretlen állampolgárságú),
  • lefoglalt bizonyítékok: dokumentumok, elektronikus berendezések és készpénz.

Ennyi a díjuk az embercsempészeknek

A nyomozás során az is kiderült, hogy az embercsempészeknek 5 ezer (1,97 millió forint) és 10 ezer euró (3,94 millió forint) között kell fizetni, ha valaki el akar jutni Törökországból Nyugat-Európába.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a főként szír és román állampolgárokból álló bűnözői hálózat Bukarestből irányította a műveleteket, és Temesvárt használta a migránsok elszállásolására és a Nyugat-Európába szállításuk megkönnyítésére. A gyanúsítottak a Közel-Keletről, elsősorban Szíriából toboroztak migránsokat, akik nyugat-európai országokba, elsősorban Németországba akartak eljutni.

A bűnözői hálózat vezetője, egy szír állampolgár, aki három éve Romániában élt, szoros kapcsolatot ápolt más fontos szervezőkkel, akik Isztambulban voltak. Az útvonal ezen szakaszán a migránscsempészet regionális koordinátoraként tevékenykedett. Állítólag a migránsok szállítására román állampolgárokat toborzott, akik általában magántaxiként dolgoztak. Csak február és május között a román hatóságok öt csempészetet észleltek, összesen 70 illegális migránssal, akiket teherautókban szállítottak, áruk közé elrejtve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.