BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem állt Donald Trump mellé az EP – elutasították a Patrióták képviselőcsoport indítványát

Elutasította a Patrióták Európáért indítványát az Európai Parlament. A Fidesz képviselőcsoportja plenáris vitát és határozatot akart hozni, amelyben az EP elítélte volna az olyan erőszakos politikai támadásokat, mint például a Donald Trump elleni merénylet. A patrióták alelnöke felháborítónak nevezte az EP döntését.

A Patrióták Európáért európai parlamenti képviselőcsoport szerdán a politikai erőszak elítéléséről kezdeményezett plenáris vitát és határozatot, beleértve a Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt elleni merényletkísérlet elítélését is, ezt azonban a testület leszavazta – mondta Gál Kinga, a frakció első alelnöke Strasbourgban.

European Parliament Plenary Session
A Fidesz képviselőcsoportja az egész EP-t Donald Trump mellé állította volna / Fotó: Anadolu via AFP

Sajtótájékoztatóján Gál Kinga azt vetette az EP szemére, hogy gyakorlatilag semmit nem tesz a politikai erőszak ellen, amely már Európában is felütötte a fejét, példaként említve a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadást, illetve a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis esetét, aki, „bár majdnem megölt egy ártatlan embert, jelenleg, minden eljárás ellenére mégis az EP padsoraiban ülhet és arról oszthat ki minket, hogyan viselkedjünk”.

Gál Kinga napirend előtti felszólalásában kitért az EP keddi, az alelnöki tisztségekről tartott szavazására is, és tiszteletlenségnek nevezte a Patrióták Európáért frakció mögött álló mintegy 18 millió szavazóval, illetve a demokrácia alapvető szabályaival és a jogállamiság normákkal szemben, hogy az EP harmadik legnagyobbjának számító frakció két jelöltje – Klara Dostalova és Fabrice Leggeri – közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

Az, hogy a Patriótáknak járó tisztségekre az Európai Néppárt segédletével gyakorlatilag szélsőséges kommunistát szavaztak be, elfogadhatatlan

– szögezte le, és jogi lépéseket sem zárt ki. „Azért, ami a parlamenti szabályokért jár nekünk, meg kell küzdeni” – jelentette ki.

A Facebookon közzétett posztjában Gál Kinga emellett leszögezte: elutasítják az európai baloldal azon gyakorlatát is, hogy „minden politikai riválist szélsőjobboldalinak bélyegez”.

Az EP jegyzőkönyve szerint a Patrióták Európáért frakciónak a politikai erőszak elítéléséről szóló kezdeményezését a parlament 339 szavazattal utasította el. A kezdeményezés mellett 119-en voksoltak, 15-en pedig tartózkodtak.

 Tartózkodtak a szavazástól a Tisza Párt EP-képviselői is, mások mellett a párt alelnöke, Magyar Péter.

Hadjárat Magyarország ellen: 63 uniós képviselő megvonná Budapest szavazati jogát

Folytatódik az új Európai Bizottság megválasztása előtt Magyarország és az új EP-frakciót létrehozó Orbán Viktor miniszterelnök ellen indított politikai hadjárat. Több mint 60 képviselő fordult kéréssel az EB-elnöki duplázásra pályázó Ursula von der Leyenhez levélben, amely szerint Magyarország visszaélt a soros EU-elnöki pozícióval azzal, hogy a kormányfő EU-felhatalmazás nélkül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel. Orbán Viktor azonban egyértelműen jelezte, hogy nem az unió nevében tárgyal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.