BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Fogy a levegő Biden körül – egyre több demokrata képviselő fordul ellene

A hét végén folytatódott Biden elnök vesszőfutása. Már a kongresszus képviselőinek egy része is ellene fordult.

Saját pártjának összesen kilenc befolyásos képviselője szólította fel vasárnap Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, ám a hivatalban lévő elnök továbbra sem készül terveinek megváltoztatására. Ebből a szempontból 

sorsdöntő lehet a mostani hét, ugyanis Biden a NATO tagjait fogadja Washingtonban, ennek alkalmából a kongresszus sok tagja visszatér a Capitoliumba, így tehát a feszültség fellángolhat. 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke / Fotó: AFP

Azért persze akadnak véleményformáló támogatói is az idős elnöknek. Így például Richie Neal Massachusettsből és a virginiai Don Beyer határozottan kiáll Biden mellett. A kedd délelőttre tervezett találkozó során majd egyértelműen kiderülnek az erőviszonyok.

Sokat beszélnek, keveset mondanak

Több demokrata vezető is megszólalt televíziós interjúkban, és ugyan egyikőjük sem mondta ki, hogy Biden távozását szeretnék elérni, de megkérdőjelezték alkalmasságát.   

A Trumppal folytatott vita jogos kérdőjeleket vetett fel  

– hangsúlyozta Adam Schiff, Kalifornia demokrata képviselőjelöltje az NBC műsorában.

Az a találkozó sem jön létre, amit Mark Warner virginiai szenátor tervezett hétfőre, hogy a szenátus demokrata tagjai megvitassák Biden támogatását – mondta egy Warnerhez közel álló személy.  Hozzátette, valójában az egyeztetést soha nem hirdették meg hivatalosan, ez csupán egy informális találkozó lett volna. Vélhetően kedden, a rendes ülésükön tárgyalnak majd a  kérdésről.

Harc? Az van…

A párton belül valóban zajlik harc, maga Biden is a támogatottsága megszilárdításán dolgozik, 

meg szeretné győzni támogatóit, hogy valóban alkalmas újabb négy év szolgálatra. A holnap kezdődő NATO-vezetői találkozónak különleges jelentősége van. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének magas rangú vezetői már a múlt havi G7-csúcson is 

aggodalmukat fejezték ki az elnök életkora és alacsony koncentrálóképessége miatt. 

Pedig a gázai és ukrajnai háború miatt fokozott felelősség hárul az amerikai elnökre, hogy összefogja a katonai szövetséget.

United,States,Of,America,Capitol,Building,In,Washington,,D.,C.
Fotó: Shutterstock

Kampány padlógázzal

Közben a kampánytevékenységet is felpörgeti Biden. A napokban két csatatér államban, Wisconsinban és Pennsylvaniában járt, hogy erejét demonstrálja. Ám a friss felmérések szerint a két államban 7 százalékkal van lemaradva Trump mögött.

Ha nem lenne Biden, Trump már a harmadik ciklusáért kampányolna

– mondta a pennsylvaniai John Fetterman demokrata szenátor, aki teljes támogatását fejezte ki Biden iránt.

Az idős elnök nagyon tudatosan próbálja építeni népszerűségét. 

A NATO-csúcs után Austinba, majd Las Vegasba megy. Ezen események a fekete és latin szavazókat célozzák a két kulcsfontosságú választókerületben.

Tevi Troy, a Bipartisan Policy Center vezető munkatársa szerint Biden csak abban az esetben fog meghátrálni, hogyha a saját, magas pozícióban lévő bizalmasai ezt kérik tőle. Ők viszont nem fordulnak ellene, mert a saját helyzetük is Bidentől függ.

Mélyrepülés az Instagramon is

Az elnök számára tragikus kimenetelű, Donald Trumppal folytatott vita a közösségi médiában is érezteti hatását, az elmúlt napokban 40 ezer követőt vesztett a demokrata párti elnök. Marc Porcar, a QR Code Generator vezérigazgatója azt mondta: 

A csütörtöki 90 perces vita után sokan megjegyezték, hogy Biden összekeverte a tényeket, az adatokat, és sokszor nem is fogalmazott tisztán. Emellett Biden többször meg is botlott a színpadon.

Érdekes lesz látni, hogy van-e összefüggés a közösségi médiás népszerűségvesztés és a közvélemény-kutatási eredmények között – tette hozzá. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.